Почти 100-годишната баня в кв. Овча купел“ ще се превърне

...
Почти 100-годишната баня в кв. Овча купел“ ще се превърне
Коментари Харесай

Банята в Овча купел става център за върхови постижения

Почти 100-годишната баня в кв. Овча купел “ ще се трансформира в център за върхови достижения, излиза наяве от съобщение на Столична община.
Стартираната от нея инженерингова поръчка е за създаване и развиване на център за върхови достижения „ Наследство БГ “ посредством реорганизация и рационализация на баня „ Овча купел “ в уелнес и спа с прилагане на минералната вода.   
От 1998 година обектът е със статут недвижима културна полезност от локално значение. Сградата на балнеолечебницата е проектирана в интервала 1925-1928 година, от известния български проектант Георги Овчаров. Въведена е в употреба през 1933 година Предназначението й не е променяно през годините.

Балнеолечебницата е затворена за ремонт в края на 80-те години на 20-ти век и оттогава не действа.
Поръчката за модернизацията й е с планирана стойност 3,2 млн. лева с Данък добавена стойност.
В първия стадий от реализирането на плана е включено  планиране, координиране на плана с НИНКН и издаване на позволение за градеж.
Следват ремонтни и реставрационни действия в сутерена – битово помещение и заседателна зала за личния състав, перално стопанство, стълбище, склад за консумативи, уелнес дринк-бар и коридорите, отчасти двата огромни басейна, както и нова дограма по фасадите на пространствата.

Предвиден е ремонт на всички пространства, без входа и стълбището по източната фасада, двата дребни басейна. На първия етаж ще се обособи лаборатория за разбор, цифровизация и реституция на аудиовизуално завещание.
Вторият стадий включва оставащите строително-ремонтни и реставрационни действия по всички равнища, в това число ризалит, покрив, подпокривното пространство, фасади и тераси.

Средствата за рационализация на остарялата баня са обезпечени с план „ Изграждане и развиване на център за върхови достижения „ Наследство БГ “ по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “.
Целите на плана са да възвърне и модернизира банята без да се нарушава нейното предопределение и функционалности - с потреблението на минералната вода. Да сътвори също по този начин и развие нововъведения за възстановяване на здравния и прочувствен статус на посетителите.
Планирано е в постройката да се организират интердисциплинарни проучвания и практики, резултатите от които да бъдат използвани в науката, образованието, обществената сфера и бизнеса. Освен това да се популяризират познания с принос за стопанската система, обществената сфера и околна среда.

По първичния план постройката е мощно издължена и има симетрична кръстообразна форма. Симетрично са ситуирани женското и мъжкото поделение на балнеолечебницата, като всяко от тях съдържа огромен и дребен басейн за минерална вода, курни, помещение с душове, съблекални и други обслужващи пространства.            *
Подпокривното пространство е общо, с две зимни градини и открити тераси към тях.
И защото от към 40 години постройката не действа, тук-там по покрива е прораснала растителност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР