Почти 1 млрд. лева - толкова са поискали притежатели на

...
Почти 1 млрд. лева - толкова са поискали притежатели на
Коментари Харесай

Изключителен ръст на претенциите и плащанията на щети по Гражданска отговорност

Почти 1 милиарда лв. - толкоз са поискали притежатели на " Гражданска отговорност " от застрахователните компании в България през 2018 година, което значи 50% нарастване на претенциите. Това сочи статистиката на Комисията за финансов контрол (КФН) към 31 декември, 2018 година.
През предходната година са платени малко под 900 млн. лв. искания, а това е с към 850 млн. лв. повече, в сравнение с през 2017 година. Всъщност за последните 10 години годишно няма повече от 100 млн. лв., изплатени по вреди, покривани от " Гражданска отговорност ", като се изключи предходната година.
Според в. " 24 часа " огромният скок за предходната година се дължи на тълкувателното решение на Върховен касационен съд, според което повече хора могат да претендират за обезщетение при гибел на пътя.
Данните на финансовия регулатор демонстрират още, че предявените искания през 2018 година надвишават приходите от наградата по наложителната лавица през 2017 година. Тогава застрахователните компании са отчели 660 млн. лева, изплатените компенсации са 407 млн. лева
В началото на декември бяха обнародвани промени в Кодекса за застраховането, с които се разпорежда на Гаранционния фонд да изготви проектометодология за установяване на размера на компенсациите за имуществени и неимуществени вреди при гибел или телесно увреждане. Срокът за това е 6 месеца, а по-късно Комисията за финансов контрол, здравното и общественото министерство би трябвало да одобряват взаимна разпоредба за одобряването ѝ.
По закон, към този момент има предел от 5000 лв. на обезщетение при гибел на пътя за лица, които не са от тесния роднински кръг. Такива могат да са даже братя и сестри, както и баби и дядовци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР