Почти 1 година по-късно - няма да има официално обвинение

...
Почти 1 година по-късно - няма да има официално обвинение
Коментари Харесай

Край на разследването за смъртта на сина на Московски - бившият министър без обвинение

Почти 1 година по-късно - няма да има публично обвиняване против някогашния транспортен министър Ивайло Московски поради гибелта на дребния му наследник. Детето почина след злополука с моторна шейна.
Според прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура (СГС) Московски не е отговорен за случилото се. Тя е дала определението си още при започване на годината - на 3 януари, написа в. " Сега ". Държавното обвиняване обаче по този начин и не афишира това публично.
В последна сметка публично по този начин и не стана ясно какво тъкмо се е случило. Неофициално обаче следователят по случая счита, че Московски носи отговорност и към този момент по тази информация няма коментар.
Прокурор Варадинова развива тезата, че несъмнено гибелта на детето е поради рухването от шейната, ръководена от татко му. Има случай, само че това не значи, че лидерът е имал отговорно държание, написа Варадинова. Според нея би трябвало да бъде несъмнено потвърдено, че произшествието е в причинно-следствена връзка с държанието на лидера и с нарушаване на разпоредбите за ръководство на снегомобил. Тя счита, че става дума за инцидентно действие и деецът не следва да отговоря за него, тъй като не бил задължен и не могъл да планува последствията. Не са нарушени нормалните практики за ръководство на шейна, приема Варадинова, която е командирована в градската прокуратура от 2015 година. Според обвинителката обаче Московски не е бил осведомен с техническите данни на шейната, нито с разпоредбите за ръководството ѝ, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни .
В постановлението се цитират отговори от формалния представител на канадската марка за моторни шейни, че оферират на всичките си клиенти научен и удобен курс за ръководството на снегомобил. Този курс не е наложителен. На купувачите също се коментират съществени правила за машините и те се подписват, че са ги разбрали - че би трябвало да се кара деликатно и постепенно, тъй като високите скорости крият риск от загуба на ръководство и произшествия, че целесъобразната минимална възраст за водачите е 16 години, че шейната е едноместна , че би трябвало да се ръководи с защитно облекло и каска.
Злополучната шейна обаче е купена втора употреба. Последните данни, че е била обслужвана в сервиз, са от 2014 година. Новият ѝ притежател не е минал през инструктажа за сигурност, нито е направил подобен на Московски.
Според специалистите най-вероятната причина, че шейната е изгубила сцеплението, е, че е навлязла в неутъпкан сняг. Скоростта ѝ преди случая е била не по-висока от 50 км/ч.
Официалното разпореждане
На 2 февруари, предходната година, Московски бил в Боровец с майка си и двете си деца. Той наел ски преподавател за децата, а на обяд отишли в заведение " Силвър Фокс ", където Васил Михайлов държал три шейни. В заведението пристигнал и парламентарният секретар на транспортното министерство Ваньо Тодоров. След това се появил и Михайлов. След като се нахранили, тримата мъже решили да карат шейните на Михайлов. Било към 15:00 часа, времето било слънчево и ясно. Тодоров се качил на първата шейна, Михайлов и по-голямото дете на министъра - на втората, а Московски и дребното момченце - на третата. Малкият седнал пред татко си и се държал за П-образната дръжка до кормилото.
Шейните потеглили по горски път в посока към хижа " Чакър челник ". Времето било меко, снегът се топял, по пътя имало неравности. Трите шейни се движели една след друга, спирали и се изчаквали. След един от завоите първите две шейни спрели да изчакат тази на Московски. През това време той се движел най-вдясно по трасето. Навлизайки в изострен ляв завой, дясната ска на шейната потънала в снега, шейната се наклонила надясно, навлязла в неутъпкания сняг и се блъснала в дърво. Детето получило закрита черепно-мозъчна и гръбначно-мозъчна контузия и умряло.
Когато Московски не ги настигнал, Михайлов и Тодоров се върнали да видят какво става. Михайлов взел детето и потеглил към избавителната работа. Там от БЧК установили гибелта на момченцето. Според експертизата, даже да е имало каска, детето отново е щяло да пострада съдбовно. В постановлението не става дума Московски да е проучен за алкохол.
От земеделското министерство са изискани документи за потреблението на моторни шейни в Боровец. Оказва се, че обособени трасета няма, а пътят, по който се е движил Московски, съответствува с горски път, по който не е неразрешено да минават моторни транспортни средства. От Изпълнителната организация по горите са дали отговор на прокуратурата, че има разпоредба за придвижването по горските пътища от 2012 година, а районният горски шеф дефинира трасетата за придвижване на ATV и спортни мотори. Трасето, по което е минал Московски, не е било декларирано и позволено за спортни мотори и други моторни транспортни средства. От община Самоков са определили направления за придвижване на моторни шейни, само че и те не включват въпросното трасе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР