Почитателите на Средиземноморската диета имат повод да изиграят танца на

...
Почитателите на Средиземноморската диета имат повод да изиграят танца на
Коментари Харесай

Най-добрата диета за 2019 г.

Почитателите на Средиземноморската диета имат мотив да изиграят танца на насладата, а искащите да живеят здравословно - да изберат точно нея. След разбор на десетки хранителни режими, специалисти отреждат шампионата на Средиземноморската диета като най-хубавата за следване през 2019 година

Анализът, обхванал 41 хранителни режима, отрежда шампионата на Средиземноморската диета освен в общото класиране на най-хубавите диети, само че и в няколко подкатегории. Според специалистите Средиземноморската диета е най-хубавата за здравословно хранене, най-хубавата диета, основана на зеленчуци, най-хубавата диета за диабет и най-лесната за съблюдаване.

Признанието за този хранителен режим надали ще изненада някого. Редица изследвания са посочили, че Средиземноморската диета може да намали риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, меланхолия, рак на гърдата. Блюдата от слънчевия Средиземноморски район се свързват и с по-доброто здраве на костите и сърцето, и като цяло с по-дълъг живот. И с намаляване, несъмнено.

Средиземноморската диета включва семпло и главно растително готвене. Фокусът на по-голямата част от блюдата е върху плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите артикули, варивата, семената, ядките. Набляга се на използването на зехтин екстра върджин. Хранителният режим изключва рафинираните захар и брашно, с изключение на в доста редки случаи. С изключение на зехтина други мазнини, като да вземем за пример масло, се употребяват рядко.

Месото също е необичайност на трапезата. Вместо това ястията могат да включват яйца, млечни артикули и пилешко, само че не в огромните количества, присъщи за обичайния западен метод на хранене.

За сметка на това рибата е главен артикул.

" Говорим за освен това от диета - това е метод на живот. Средиземноморската диета сближава хората, подтиква ги да се хранят с близки и другари, да поддържат връзка по време на хранене, да хапват обичаните си ястия, да се движат, да живеят здравословно ", споделя диетоложката Рахаф Ал Бочи от Атланта.

Какво прави една диета добра?

За да оценят диетите, специалисти по сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, хранене и логика на психиката на храненето вършат обзор на изследвания, оповестени в медицински издания, държавни отчети и други източници. След това експертите категоризират питателните режими по редица индикатори, измежду които сигурност, капацитет да защищават и управляват избрани болести, резултат върху тежестта, както и какъв брой елементарно се съблюдават.

През 2018 година шампионата за най-хубава диета като цяло беше поделено сред Средиземорската и DASH (Диетични подходи за понижаване на хипертонията (високо кръвно налягане), напомня Си Ен Ен.

Тази година Средиземноморската диета е едноличен отличник, следвана от диетата DASH и флекситарианската диета - главно растителен хранителен режим, допускащ месо в редки случаи. Четвъртото място си поделят диетата MIND, целяща да намали риска от развиване на заболяването на Алцхаймер, и диетата Уейт Уотчърс, която съставлява цялостна система за намаляване. Сред заелите по-задни места в листата на най-хубавите хранителни режими е диетата на Дюкан.
Ако постоянно сте изтощени, заложете на зелени листни зеленчуци, варива, ядки, пълнозърнести артикули, черен шоколад
ThinkStock/Getty Images
Какво е общото сред всички тези диети?

Въпросните хранителни режими употребяват допустимо минимум модифицирани храни и натъртват на плодовете, зеленчуците, варивата, пълнозърнестите артикули, ядките, семената.

Класирайки диетите, специалистите дават опция на потребителите да се ориентират измежду огромното многообразие от оферти, в търсенето на най-ефикасния метод да контролират тежестта си и да подобрят здравето си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР