Почитателите на оперната музика у нас ще получат истински подарък.

...
Почитателите на оперната музика у нас ще получат истински подарък.
Коментари Харесай

Великият глас Веселина Кацарова с концерт у нас

Почитателите на оперната музика у нас ще получат същински подарък. Веселина Кацарова ще направи концерт у нас с баритона Сирил Ровери и Симфоничния опкестър на БНР, под палката на френския диригент Филип Бриде.

Оперната дива живее в Швейцария и пее в най-престижните театри и зали по света - Виенската опера, Лондонската " Ковънт Гардън ", Миланската " Ла Скала ", " Метрополитен опера " в Ню Йорк. В България ще гостува в Двореца на културата и спорта в морската ни столица на 5 декември тази година.

Тя е мецосопраното с дискография, ненадмината в света на операта от нашето време - в репертоара й са композитори от Монтеверди до Вагнер. Работи със звездните диригенти Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм, партнира си с най-големите имена на актуалната оперна сцена.

Нейните партньорства с паметния тенор Йонас Кауфман са адмирирани горещо от публиката. Разноликите й превъплъщения в оперни партии от разнообразни стилове и столетия й печелят уважението на международната музикална рецензия.

Носител е най-високите почетни трофеи за оперен реализатор в Германия и Австрия, давани за извънреден принос към културата - тя е " Kamerzingerin " на Виенската и на Баварската опера. Същевременно Веселина Кацарова продължава да бъде посланник на българската музика по света, има и публикуван албум с песни на Красимир Кюркчийски.

 Снимка 308035

За нея

Веселина Кацарова е родена в Стара Загора, където приключва Музикално учебно заведение с пиано, а по-късно учи оперно пеене в Държавната музикална академия в София. Съдбата й се прекатурва през 1989 година, когато влиза в състава на Цюрихската опера. Тласък на кариерата й дава съдбоносната среща с диригента икона на ХХ век Херберт декор Караян, за жалост неговата гибел прекъсва взаимните им планове. През 1991 година Кацарова дебютира на фамозния Залцбургски музикален фестивал, става сензацията на огромното събитие, а по-късно и негов постоянен посетител. След две години в ансамбъла на Виенската Щатсопер, през 1993 година тя започва шеметна интернационална кариера като гастролираща певица, шествайки по великите оперни подиуми на света. През годините в Цюрихската опера, която се трансформира в неин дом, Кацарова построява своя изумително многолик репертоар, разпрострян се от Монтеверди, Хендел и Моцарт през белкантовите композитори Росини, Доницети и Белини до Берлиоз, Масне, Бизе, Сен-Санс, Верди и Вагнер. Призната е за една от най-хубавите изпълнителки на Моцарт и Росини в света. Кацарова е изпълнявала над 50 основни функции отвън България и постоянно познавачите я дефинират като " Мецосопрано №1 " в света.

Варненската аудитория ще има привилегията да се потопи в атмосферата на огромната опера с програмата от арии и дуети от опери на Хендел, Моцарт, Доницети, Верди, Бизе, Масне, Сен-Санс, Маскани.

 Снимка 308036

Концертът на 5 декември е първи от цикъла " Велики оперни гласове ", в който музикалният управител Мария Кондова има намерение да показа огромните реализатори на нашето време.

Продажбите на билети за концерта на Веселина Кацарова започват с промо акция в чест на Деня на Варна. От 15 август до 20 август билетите ще се продават на специфични цени - с 10 лева по-ниски от постоянните цени, които са 30 до 60 лева за местата в амфитеатъра и 80 лева на партера пред сцената.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР