Почитателите на класическата музика със сигурност са си задавали въпроса

...
Почитателите на класическата музика със сигурност са си задавали въпроса
Коментари Харесай

10 от най-известните опери в света

Почитателите на класическата музика сигурно са си задавали въпроса кои са най-известните опери в света. Сред големия брой шедьоври, основани от композиторите през последните няколко века, в действителност е мъчно да се откроят най-популярните.

И въпреки всичко няколко творби изпъкват на фона на останалите. Те са преведени на няколко езика и постоянно се слагат на сцените на най-хубавите оперни театри в света.

10. Норма

В. Белини

Лирическа покруса в две дейности. Винченцо Белини основава творбата си през 1831 година по творбата на Александър Суме „ Норма, или Детеубийството “. „ Норма “ се отличава с блестящо изявения италианският жанр белканто. За първи път операта е показана в Милано и незабавно печели голяма известност. И до през днешния ден ролята на Норма се смята за една от най-трудните за осъществяване.

9. Евгений Онегин

П. И. Чайковски

Най-известната съветска опера в света. Произведението в три дейности е основано по едноименния разказ в стихове на Александър Пушкин. Завършена през 1878 година, операта е сложена за първи път през 1879 година в московския Малий спектакъл. Наречена е от Чайковски „ лирически подиуми “ и е замислена за млади реализатори.

8. Сватбата на Фигаро

В. А. Моцарт

Операта на австрийския композитор-виртуоз му печели международна популярност. Произведението е по едноименната пиеса от френския публицист Пиер дьо Бомарше, продължение на пиесата „ Севилският бръснар “. Моцарт стартира да я написа през 1886 година и я приключва за 5 месеца. Първоначално „ Сватбата на Фигаро “ не била призната добре, до момента в който не била сложена от пражката опера.

7. Вълшебната флейта

В. А. Моцарт

Последната опера на австрийския композитор-виртуоз е показана за първи път във Виена на 30 септември 1791 година. От тогава шедьовърът на Моцарт не слиза от оперните подиуми. Самият Гьоте е толкоз впечатлен от творбата, че го дефинира като: „ утопична и странна приказка, в която се проповядват човешките добродетели: обич, усърдие, нравствено съвършенство “.

6. Севилският бръснар

Джоакино Росини

Операта в две дейности е основана по едноименната комедия на Пиер дьо Бомарше. Операта на първо време се наричала „ Алмавива, или безрезултатна нерешителност “, защото опера със заглавие „ Севилският бръснар “ към този момент била написана от Джовани Паизиело, създател на повече от 100 опери. Росини изпитвал почитание и не желаел да предизвиква оскърбление на възрастния композитор. Със същото заглавие опери написали и други композитори от тази ера.

5. Бохеми

Дж. Пучини

Музикалният шедьовър е показан пред аудитория за първи път в Торино през далечната 1896 година. Операта в четири дейности е написана по романа „ Сцени из живота на бохемите “ на Анри дьо Мюрже. Действието се развива в Париж през 30-те години на XIX век. В България „ Бохеми “ е изпълнена за пръв път през 1922 година от Софийската национална опера под диригентската палка на Маестро Георги Атанасов.

4. Лучия ди Ламермур

Г. Доницети

Трагична опера в 3 дейности от Гаетано Доницети. Премиерата е в Неапол на 26 септември 1836 година Един от шедьоврите на стила бел канто. Автор на либретото е Салваторе Камарано по историческия разказ на Уолтър Скот „ Ламермурската булка “. Историята наблюдава враждата сред две благороднически семейства. Операта се загатва в романите Граф Монте Кристо, Мадам Бовари и е обичаната на Лев Толстой.

3. Кармен

Ж. Бизе

Премиера на операта се състояла на 3 март 1875 година в Париж – една година след написването на творбата. Първото показване пред аудитория обаче е неуспех, а композиторът е упрекнат в порочност. Само няколко месеца по-късно във Виена Бизе е оправдан, а операта „ Кармен “ е призната като нещо извънредно. Днес фантазията на всяко мецосопрано по света е да се превъплъти в облика на огнената циганка.

2. Война и мир

С. Прокофиев

Сергей Прокофиев композира операта си „ Война и мир “ по едноименния вечен разказ на Л.Н.Толстой в средата на 40-те години на предишния век, само че в действителност работата върху партитурата продължава до самия завършек на живота му. Това е неговата най-мащабна творба. Първото ѝ осъществяване в Москва е било през 1957г. на сцената на Музикалния спектакъл. „ Война и мир “ е първото оперно заглавие, осъществено на българска сцена.

1. Травиата

Дж. Верди

Гениалният италиански композитор Джузепе Верди написа „ Травиата “, въодушевен от романа на Александър Дюма-син „ Дамата с камелиите “. Операта е показана пред аудитория за първи път през 1853 година във Венеция, само че претърпява цялостно крушение. След радикална преправка творбата жъне международен триумф. Действието на „ Травиата “ се развива в Париж в средата на XIX век. Сюжетът се разиграва към красивата, само че отхвърлена от обществото куртизанка Виолета.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР