Почитателите на италианската кухня ще ви кажат, че лоша пица

...
Почитателите на италианската кухня ще ви кажат, че лоша пица
Коментари Харесай

Учени разкриха формулата за перфектната домашна пица

Почитателите на италианската кухня ще ви кажат, че неприятна пица няма. Според нас обаче някои са много по-добри от други. Всъщност - и съгласно учени, които са извели формулата за съвършената домашна пица.

Двама физици - Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета " Тор Вергата " в Рим, посетили много италиански пицарии и разговаряли с майстори пицари. В резултат успели да стигнат до термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, пише The Daily Mail, цитиран от expert.bg

Оказва се, че тайната е в температурата и продължителността на печене. Във фурната температурата трябва да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.

Учените изследвали термодинамиката на пещите на дърва и установили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.

Температурата в пещите достига до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тя обаче е непостижима в домашни условия, затова физиците са я намалили и увеличили продължителността на изпичане.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР