Почитателите на апокалиптични филми се справят по-добре емоционално по време

...
Почитателите на апокалиптични филми се справят по-добре емоционално по време
Коментари Харесай

Психолози: Феновете на апокалиптични филми се справят по-добре с пандемията от COVID-19

Почитателите на апокалиптични филми се оправят по-добре прочувствено по време на пандемията от COVID-19, настояват психолози. Според ново изследване тези хора са готови по-добре за проблемите и моралните избори по време на пандемията.
Коронавирус в киното: Тези ленти към този момент предсказаха епидемията Най-гледаното заглавие напоследък е „ Заразяване “ от 2011 година
Психолози дават образец с кино лентата „ Зараза “, за който преди време се появиха тайни теории, че предсказва актуалната световна рецесия. В него има подиуми на паническо извършване на покупки, изолираност, боязън от хората, както и подправени изказвания за вълшебен лекове за новата болест. Според Колтан Скривнер, психолог от университета в Чикаго, феновете съпреживяват историята с основните герои.

„ Това оказва помощ да разиграем разнообразни сюжети в мозъка си преди те да са се случили “, споделя той.

Екипът от учени е разпитал 310 доброволци за техните кино желания, след което последвали въпроси по какъв начин са се подготвяли за пандемията от COVID-19.

Феновете на хорър филмите били по-емоционално устойчиви на предизвикването пред целия свят, в сравнение с тези, които не гледат ужасно кино.
Почина майсторът на хоръра Джордж Ромеро Смята се за татко на "зомби " жанра
Според Скривнер неслучайно филми като „ Зараза “ станаха извънредно известни при започване на пандемията. „ Аспекти като карантината и неналичието на някои артикули наподобяват по-малко странни, в случай че сме ги виждали преди “, споделя той.

Според екипа от учени една от аргументите хората да бъдат привлечени от апокалиптични и страшни филми е това, че киното им дава безвредна среда да преживеят същински обществен безпорядък и колапс. „ На цената на неприятни сънища за една нощ, всеки може да научи по какъв начин би изглеждал света по време на пандемия. Това не значи, че всеки от нас мисли „ Ето, това би трябвало да го запомня, с цел да го употребявам в такава обстановка “. По-скоро хората натрупат познания, които вероятно могат да им потрябват “, изяснява Скривнер.

Според Матиас Класен, психолог от университет „ Аархус “ и съавтор на изследването, филмите приготвят съзнанието ни за страшни обстановки по същия метод, по който въображението ни разрешава да упражняваме мислени обстановки.

„ Възможността на хората да си фантазират измислени светове – такива, които ние сътворяваме, както и тези от кино и литература – е подарък от еволюцията. Тази „ машинария “ се е развила, тъй като е дала преимущество на нашите прародители “, споделя Класен.

Психолозите са безапелационни, че феновете на хорър кино са надалеч по-подготвени за актуалната пандемия от COVID-19.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР