Почитателите и приятелите на Милчо Левиев ще могат да се

...
Почитателите и приятелите на Милчо Левиев ще могат да се
Коментари Харесай

Сбогуваме се с Милчо Левиев утре в зала „България“

Почитателите и приятелите на Милчо Левиев ще могат да се сбогуват с него в петък, 18 октомври сред 11 и 14 ч., оповестиха околните на огромния джазмузикант и композитор във Facebook.

Както беше обявено по-рано, поклонението ще бъде в столичната зала " България ".

" Да го изпратим с ръкопляскания и музика, по този начин както живя! ", написа в обществената мрежа племенницата на музиканта Йоана Левиева-Сойър.

Припомняме, Милчо Левиев умря на 12 октомври в Солун, където живееше през последните години.

Левиев е най-успешният български композитор в интернационален мащаб. Печели любовта на публиката с джаз опитите си с неравноделните тактове на фолклорната ни музика. Ученик е на Панчо Владигеров.

Напуска България скрито през 1970 година и повече от 20 години работи в Съединените щати с най-големите в света на джаза. Има две номинации за " Грами ". Свири с Дон Елис, Били Кобъм, Арт Пепър, Джордж Дюк и Ал Жеро.

Милчо Левиев е създател на симфонична и джаз музика - Вариации върху тематика от Корели за пиано и симфоничен оркестър, Концерт за джаз-комбо и оркестър, " A Little Old Time Music ", " Музика за биг бенд и симфоничен оркестър ", " Балкански каубой " - сюита за симфо-поп оркестър, " Пробният камък на Исак " за пиано и симфоничен оркестър, " Симфо-джаз скици " за джаз-комбо и симфоничен оркестър, Рапсодия " Орфей " за пиано и симфоничен оркестър, " Токатина ", " Блус в 9 ", " Делнично утро ", " Отклонение ", " Един детски ден ", " Етюд на басов ключ ", " Братя " и др, прецизира " Площад Славейков ".
Автор е и на музика за филми като " Горещо пладне " на Зако Хеския, " Отклонение " на Гриша Островски и Тодор Стоянов, " Иконостасът " на Христо Христов и Тодор Динов, " Един снимачен ден " на Борислав Шаралиев, " Понеделник заран " на Ирина Акташева и Христо Писков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР