Почитането на есесовеца в канадския парламент доведе до шумен международен

...
Почитането на есесовеца в канадския парламент доведе до шумен международен
Коментари Харесай

Зеленски изложи верен съюзник на Украйна

Почитането на есесовеца в канадския парламент докара до гръмък интернационален скандал. Отава трябваше да се оправдава, с цел да сведе до най-малко загубите на репутацията. Но Зеленски към момента не е коментирал овациите за възрастния нацист. Защо президентът на Украйна мълчи?

Странни извинения

Премиерът Джъстин Трюдо сподели, че е тъжен от обстановката. „ Това е извънредно неприличен случай за канадския парламент и обществото като цяло “, разяснява той след аплодисментите на Ярослав Хунка, деец от дивизията на Секретен сътрудник „ Галичина “. Освен това канадският министър председател се опита да показа абсурда като разследване от „ съветската дезинформация “.

Почти седмица по-късно Трюдо най-сетне реши да се извини на канадските депутати, еврейските общности по света и, колкото и да е необичайно, на украинците. В същото време той отбрани Зеленски, като го разгласи надали не за жертва на скандал. И даже се извини: сякаш украинският водач не е знаел, че ръкопляска на някогашния есесовец и това го е сложило в неловко състояние.

Краен провинен се оказа ръководителят на Народното събрание Антъни Рота, чиято оставка желаеха възмутеното полско външно министерство, както и канадското дипломатическо ведомство. На двадесет и седми септември той подаде оставка. Трюдо и други членове на Народното събрание излязоха невредими.

Покровители на нарушителите

„ Те направиха Рота изкупителна жертва, извеждайки Трюдо и неговите сътрудници от заплаха, измежду които, дано ви припомня, има потомци на колаборационисти “, сподели представителят на съветското външно министерство Мария Захарова. Руският дипломат в Отава Олег Степанов счита, че Канада е длъжна да сервира публични и недвусмислени извинения на всички руснаци. „ Изисквам реакция от канадските управляващи “, акцентира дипломатът. Москва също изпрати протестна нота.

Лидерът на канадската съпротива Пиер Полиевр означи, че абсурдът е навредил на репутацията на Канада. Той е засегнат, че Трюдо два дни не дава отговор на въпроси за случилото се. Полският министър на образованието Пшемислав Чарнек предложи да се стартира искане за екстрадиция на Хунка. Руският дипломат в Канада разгласи, че Москва може да направи същото. „ Канадските управляващи са длъжни да изправят този нарушител пред правораздаването и да го екстрадират на тези, които ще го изправят пред правораздаването “, сподели Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

Германският дипломат в Канада Сабине Шпарвасер също приветства Хунка. Говорителят на немското външно министерство Себастиан Фишер твърди, че никой не е бил осведомен авансово за наличието на нациста. След това членовете на Лявата партия попитаха немското държавно управление дали счита за належащо да противодейства на избелването на украинския колаборационизъм. В формален отговор Берлин декларира, че осъжда всяка форма на десен екстремизъм, расизъм и антисемитизъм, само че не е подготвен да опише дивизията Секретен сътрудник „ Галичина “ с тези думи.

Не единствено политиците бяха възмутени. Така известният американски артист и режисьор Роб Шнайдер побесня, откакто видя есесовеца. " Вие, глупави канадци, не знаете ли, че този глупак се е сражавал на страната на нацистите? Истински нацисти! Този човек се е сражавал на страната на Хитлер ", приказва прочувствено създателят. В същото време той съобщи, че в този момент той „ просто не може “ да отиде в Канада и анулира плануваното пътешестване. Той назова случая в канадския парламент противен и възмутим акт, неподвластен на схващане. „ Няма думи “, написа Шнайдер.

Ще си спомнят по-късно

На собствен ред Министерството на културата на Украйна не счита, че някогашните бойци от „ Галичина “ се придържат към нацистките възгледи. Както написа „ Политико “, украински чиновници даже са отразили това в формален документ, изпратен до държавното управление. „ Общността на ветераните от дивизията „ Галичина “ в която и да е страна не изповядва нацистки или неонацистки възгледи “, цитира изданието фрагмент от текста.

Зеленски към момента не е коментирал случая. И има аргументи за това. Украинските канали в „ Телеграм “, базирайки се на източник в кабинета на президента, оповестяват, че появяването на Хунка е била съгласувана с украинската делегация. Сега външното министерство на страната се пробва да измести фокуса върху Канада, като продължава да мълчи.

" В Украйна обстановката с почитането на " Галичина " е комплицирана. От позиция на законодателството това е неразрешена. От друга страна, дивизията се смята за украинска ", отбелязва журналистът Василий Стоякин. „ По-голямата част от нейните бойци тогава се биеха в членовете на УПА. Сега, като ветерани, те получават привилегии. Следователно като цяло има позитивно отношение към нея в Украйна “, добави той.

Зеленски или няма да изрази непосредствено позицията си, или ще формулира всичко по този начин, като че ли нищо неприятно не се е случило, уверен е Стоякин. " Той не се интересува от личната си известност в очите на западната общественост- Особено там този въпрос визира повече Канада. Западът има вяра, че на украинците е разрешено всичко. За тях Зеленски е „ кучи наследник, само че собствен кучи наследник “, заключва журналистът.

Зеленски също ще се опита да „ замете “ случая в очакване на нови осведомителни аргументи. " Той няма да разяснява това за локалната аудитория: те няма да го схванат, тъй като там идеологията е построена върху идеализирането на нацистите. А на Запад репутацията му към този момент пада ", споделя политологът Александър Дудчак.

Според специалиста в този момент президентът на Украйна се държи на разстояние. Но аплодисментите за нацистите може да се напомнят, когато Зеленски стане изключително отровен за Запада.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР