Почитаме Небесния ни покровител Свети Иван РилскиБългарската православна църква почита

...
Почитаме Небесния ни покровител Свети Иван РилскиБългарската православна църква почита
Коментари Харесай

Почитаме Небесния ни покровител Свети Иван Рилски

Почитаме Небесния ни настойник Свети Иван Рилски
Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на Преподобния Иван (Йоан) Рилски Чудотворец, един от най-големите български светци, настойник и покровител пред Бога.

По традиция стотици посещават на този ден Рилския манастир и обвързваните с отшелника-светец места, като неговия гроб, намиращ се на към 4 км. над Светата Рилска обител. Днешният празник се назовава "Отчов ден". Той се отбелязва и във всички храмове в страната, носещи името на светеца.

Поради звуковата непосредственост обаче множеството хора го посочват "Очов ден" и се свързва с вярването, че Св. Иван Рилски имал чудотворната дарба да лекува очни заболявания.

На този ден се празнува и денят на българския доктор по самодейност на Българския лекарски съюз, който избира за собствен настойник Иван Рилски Чудотворец. Отбелязва се от 1995 година Днес е и празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.

Свети Иван Рилски Чудотворец е български свещеник, най-известният български светец и аскет, настойник на българския народ, патрон и създател на най-големия манастир в България – Рилския.

Роден е към 876 година в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 година на 70-годишна възраст. Приживе той избира сложния път на отшелничеството, отдавайки се на пост и молитва.

"И се запъти в Рилската пустиня, и стигна мястото, наричано Голец, и беше там 7 месеца. И отиде, и откри пещера, и влезе, където слънце не проникваше, нито вятър духаше, само че единствено един ангел идваше при него, носеше му манна от Бога във тип на шипка. И живееше, молейки Бога денонощно, без отмора...", написа в православен уебсайт.

Преди да напусне този свят, 400 години преди Патриарх Евтимий Свети Иван Рилски оставя следния завет към своите почитатели, призовавайки ги да запазят вярата си: "Без недостатък и смес на клеветничество, без въодушевление по всякакви и непознати учения, най-много се пазете от змията на сребролюбието, тъй като сребролюбието е корен на всички несгоди. Както ви събра благодатта на св. Дух в едно, така и вие се старайте да живеете единомислещо и единомислено..."

След неговата гибел учениците на Св. Иван Рилски придвижват тленните му остатъци от Рилската обител в античния Средец. През 1183 година мощите са отнесени в Унгария, само че скоро по-късно още веднъж са върнати. През 1195 година цар Асен I тържествено придвижва мощите на Свети Иван в Търново, където те остават съвсем три епохи. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

"Очов ден" се чества и в Руенския манастир, намиращ се над село Скрино, община Бобошево. В този манастир, носещ името на "Свети Димитър", св. Иван Рилски приел отшелнически ранг, само че го напуснал, откакто съгласно легендата бил пропъден от локалните хора, които го обвинили, че е откраднал една коза. Тук също има дребна пещера, в която е живял родения в селцето Иван Рилски. След Руенския манастир Свети Иван се реалокира в Рила, където заживява в пещера. Тук край нея, на към 7 километра над Рилския манастир, е построена черква, в която след гибелта му в каменен саркофаг са били сложени мощите му.

Гробът на светеца е посещаван от стотици поклонници, туристи от страната е чужбина, които първо палят свещ в църквата, където към момента стои саркофагът, съхранявал преди епохи мощите на Рилския аскет. След това се провират през пещерата, в която е живял Йоан, прекосяването през тесния проход значи, че нямате грехове.

Следващото поклонническо място е измиването за здраве на очите и лицето на чешмата, а в каменната стена край нея до неотдавна се оставяха листчета с молби, които светецът да извърши.

Според недоказани хипотези, Небесният настойник на България е втори наследник на цар Симеон Велики и брат на цар Петър, в поддръжка тази версия приказва фактът, че цар Петър идва персонално да моли "брат си" да приключи отшелничество и да се завърне в старопрестолната столица. Събитието е увековечено със стенна живопис в метох "Орлица" над град Рила, където са пренощували мощите на светеца, върнати още веднъж в Рилската обител. Според друга легенда, цар Петър е пристигнал да се види с отшелника, чиято популярност надхвърлила рилските лимити. Монахът приел от царя единствено плодовете, отказал златото, както и да се види очи в очи с царя, а единствено му се поклонил, макар че той минал пътя от Велики Преслав до Рила. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР