Почистващите продукти, дори „зелените“, отделят химикали, които могат да повлияят на здравето, установява проучване

...
Почистващите продукти, които може да използвате в дома си –
Коментари Харесай

Почистващите продукти, които може да използвате в дома си – дори „зелените“ опции – могат да повлияят на здравето ви, според ново изследване от организация за застъпничество с нестопанска цел.

В рецензирано проучване на Environmental Working Group, публикувано в списание Chemosphere, учените установиха, че ежедневните продукти могат да отделят стотици летливи органични съединения или ЛОС.

ЛОС се отделят от широк набор от хиляди продукти, според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, включително почистващи препарати, бои, строителни материали и обзавеждане, офис оборудване като копирни машини и принтери и определени козметични продукти.< /p>Изненадващият източник на голямо замърсяване на въздуха в САЩ? ЛОС.

В проучването на EWG бяха открити общо 530 уникални ЛОС в 30-те анализирани почистващи продукта. Тези продукти бяха разделени в три категории: „конвенционални“ продукти, „зелени“ продукти с аромати и „зелени“ продукти без аромати.

Сред общите открити ЛОС 193 бяха счетени за опасни за здравето въз основа на или Списъкът на кандидат-химикалите на Калифорнийския отдел за контрол на токсичните вещества или Списъкът за класификация и етикетиране на Европейската агенция по химикали, според проучването.

„Зелените“ продукти все още отделят летливи органични съединения, но на по-ниско ниво от техните „конвенционални“ аналози.

Въпреки че изследователите не назовават конкретни марки, те описват „зелените“ продукти като тези, „рекламирани като по-здравословни, нетоксични или несъдържащи вредни химикали, както и продукти със сертификат от трета страна за безопасност или екологични характеристики“. „Конвенционалните“ почистващи препарати са тези, които попадат извън тази категория.

Проучването установи, че „зелените“ продукти без аромати отделят четири химикала, класифицирани като опасни, в сравнение с около 15 в „зелените“ продукти с аромат и 22 в „конвенционалните“ почистващи продукти.

>

„Това проучване е сигнал за събуждане за потребителите, изследователите и регулаторите да бъдат по-наясно с потенциалните рискове, свързани с многобройните химикали, навлизащи във въздуха на закрито“, каза Алексис Темкин, старши токсиколог в EWG, в съобщение за новини.

Темкин каза, че се надява откритията да покажат начин за намаляване на експозицията „чрез избор на продукти, които са „зелени“, особено тези, които са „зелени“ и „без аромати“.“

< p>Американската белодробна асоциация също предлага добавяне на вентилация при използване на продукти с ЛОС на закрито.

В изявление за CBS News в отговор на проучването търговската група American Cleaning Institute каза, че констатациите трябва да бъдат поставени в контекста на промените, които производителите са направили в тези продукти.

"Фактът е, че в Калифорния - която е посочена в проучването - регулаторите са наложили ограничения върху ЛОС в повечето потребителски продукти през последните три десетилетия", се казва в изявлението. „Индустрията работи с правителството и регулаторите в продължение на десетилетия, за да сведе до минимум концентрациите на VOC, за да ги поддържа под нива, които биха се считали за опасни.“

Търговската група също възрази срещу „произволните критерии на авторите за преценка на продуктите като „конвенционални“ или „зелени“. Зеленото е маркетингов термин, а не научен."

"Правилната употреба на почистващи продукти допринася за общественото здраве и качеството на живот в домовете, офисите, училищата, здравните заведения, ресторантите и в нашите общности всеки ден. Всеки, който се е сблъсквал с пандемията от коронавирус, със сигурност може да признае този факт."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР