Почистването на ливадите, залети с оборска тор в село Косово,

...
Почистването на ливадите, залети с оборска тор в село Косово,
Коментари Харесай

След публикация на Марица: Чистят торището над Косово

Почистването на ливадите, залети с оборска тор в село Косово, стартира. Това заяви за " Марица " кметът на Нареченски бани Васил Куртев, под чиито ръководство е и дребното родопско селце. Както " Марица " първа писа, тонове фекалии от кравеферма се изляха върху околните ливади на Косово и това провокира гнева на жителите на вили и къщи в селото.    

Фекалиите се стичат като лава из ливадите. Нечистотиите се разливат на 6-7 метра от вилите, а пластът е бездънен 40 см и се стеле на 10 метра ширина, сигнализира преди дни един от притежателите на вила в селото - Едуард Ераносян. Той пусна тъжба до кмета на Нареченски бани, РИОКОЗ, Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Ако не се вземат ограничения, лятото тук ще е смут. Ще плъзнат миризми и мухи, предизвести Ераносян и добави, че е извънредно време фермата да си направи септична яма и там да събира нечистотиите.

Жалби против фермата и мръсотията при кмета на Нареченски бани Васил Куртев подадоха още шестима поданици на Косово, удостовери самият Куртев. Те обяснявали, че фермата, която се намира над селото, няма условия да отглежда животни. Хората са възмутени от изливаща се по ливадите и ската нечистотия. Също се притесняват, че през лятото, когато времето се стопли, в региона ще се носят непоносими миризми, може да плъзнат и болести.

" Фермата е прекалила, до момента не сме имали проблем. Станало е по този начин, че торта, която се е складирала на едно място, е преляла и тръгнала надолу по ската. Разговарях със притежателя на фермата. Той даде обещание да почисти всичко ", разяснява преди дни кметът на Нареченски бани. Куртев изясни, че към този момент е препратил жалбите на локалните до РИОКОЗ.

Чакаше се решението на институциите.

Вчера кметът на Нареченски бани Васил Куртев съобщи пред " Марица ", че притежателят на фермата към този момент е закарал багерче и е почнал да почиства.

" Никой от селото няма нищо срещу фермата. Досега не сме имали проблеми, само че притежателят би трябвало да си почисти ливадите и направи ями за събиране на торта ", безапелационен е Куртев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР