Почистването на космическото пространство вече не е въпрос на избор(снимка:

...
Почистването на космическото пространство вече не е въпрос на избор(снимка:
Коментари Харесай

Започва прочистване на земната орбита


Почистването на галактическото пространство към този момент не е въпрос на избор
(снимка: Microsoft)

Европейската галактическа организация (ESA) подписа договорка с ClearSpace SA за разчистване на земната орбита благодарение на летателни апарати, оборудвани с „ пинс ети ”, предопределени да хващат и прибират галактически отпадъци. Според управлението на организацията, тази активност към този момент не е въпрос на положително предпочитание, а последна нужда.

Все повече галактически организации и частни компании излизат от стадия на предварителните изследвания и проучвания и стартират да осъществят капацитета на орбиталното пространство като комерсиално средство и среда за туризъм. При това състояние, които натрупваме, стават огромен проблем. Още по-лошото е, че занапред ще се усилват.

Космическите отпадъци в орбита са сериозен проблем, като се има поради, че най-малкият или даже единствено парче от спътник, движейки се с хиляди метри в секунда в откритото пространство, може да удари някой от настоящите спътници. Подобен конфликт крие може да аргументи големи вреди.

За да се оправи с казуса, ESA подписа контракт с на стойност 86 милиона евро за финансиране и пускане на задачи за премахване на отломките, летящи из земната орбита.

Първата дейна задача за премахване на, наречена ClearSpace-1, е планувана за 2025 година Предвижда се изстрелването на специфичен галактически транспортен съд, оборудван с клещи, способни да улавят спътници и парчета парчета.

В този първи полет, съгласно ESA, летатeлният транспортен съд на ClearSpace ще „ срещне, улови и смъкна адаптер за потребен товар Vespa ”. Адаптерът е излишък от задача през 2013 година Той тежи 112 кг и е почти с размера на дребен спътник.
още по тематиката
„ Почистването на галактическото пространство към този момент не е въпрос на избор ”, се споделя в изказването на задачата на ClearSpace, на което се базира. „ Премахването на галактически парчета, основани от индивида, се постанова. Наша отговорност е да подсигуряваме, че утрешните генерации ще могат да продължат да се възползват от галактическата инфраструктура и проучванията ”.

ClearSpace беше определена от ESA през 2019 година всред общо 12 претенденти за задачата – създаване на комерсиално решение за. ESA единствено отчасти финансира задачата. Агенцията има намерение да покрие останалите разноски за галактическото разчистване от комерсиални вложители, заинтригувани от технологията.

Според последния отчет на ESA „ Космическа околна среда ”, в земната орбита летят над 25 000 обекта. Това включва и разнообразни части парчета – ракетни тела, горни степени, останали от изстрелвания, както и погрешно функциониращи спътници, които не могат да бъдат изведени от орбита. Всичко това са галактически отпадъци, които пораждат все по-голямо безпокойствие.

Повечето от тези обекти са пуснати в космоса преди 2000 година Сега обаче галактическите организации към този момент са възприели модерни способи за понижаване на галактическия отпадък, с цел да не се натрупват повече обекти от този тип в земната орбита.

Темата става все по-важна и е показателно, че по нея работят доста частни компании. През октомври, да вземем за пример,, предопределен да се оправи с възходящия проблем с натрупващия се размер галактически боклуци. Проектът е с отворен код и е взаимно начинание на софтуерния колос и доктор Мориба Джа от Тексаския университет в Остин, фокусирано върху прогнозирането на това къде са галактическите обекти в орбита и къде най-вероятно ще отидат в близко бъдеще.

С тъкмо прогнозиране на бъдещите позиции на орбитата им посредством основаване на логаритми, основани на (ML), технологията може да помогне на компании като ClearSpace да наблюдават боклуците, да изпращат на вярното място своите галактически апарати с пинсети за хващане на парчета и да почистват земната орбита по-ефективно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР