Почистиха паното на Енчо Пиронков Керамично пано на Енчо Пиронков

...
Почистиха паното на Енчо Пиронков Керамично пано на Енчо Пиронков
Коментари Харесай

Бояджии съсипаха творба на Енчо Пиронков

Почистиха паното на Енчо Пиронков

Керамично пано на Енчо Пиронков в пловдивски подлез бе замазано с багра. Скулпторът Иван Тотев е подал сигнал, откакто видял на място бригада, която поставя върху паното пластове фасадна мазилка. От районната администрация са безапелационни, че боядисването на подлеза на бул. „ България “ не е тяхна самодейност, оповестява Българска национална телевизия.

Паното на Енчо Пиронков е обект на вандалски нападения от дълго време.   „ Това пано като магнит привличаше графитаджиите, арт актьори ли са, елементарни вандали ли са, не знам. Но по някакъв метод всичко останало е имало моменти, в които е било недокоснато, това пано им работи като магнит “, изясни Тотев.  

Тъкмо с цел да види положението на творбата, Иван Тотев е решил да влезе в подлеза до учебно заведение „ Пейо Яворов ”. „ Обаче се натъкнах на бригада, която боядисва подлеза, виждате, всичко е боядисано “, изясни той.  

Тази бригада не е поръчана от районната администрацията, безапелационен е кметът на регион Северен Ральо Ралев.   „ Не, не сме ние. Нямаме пари в бюджета дори, с цел да го замажем. Аз съм назначил инспекция,към инспекцията нямаше никой, който да маже,затова не мога да ви отговоря кой го е мазал и по каква причина “, изясни Ральо Ралев, кмет на регион „ Северен ” в Пловдив.   Пари за ремонт на този и още два подлеза са поискани предходната година. Скоро в общинския съвет бяха гласувани нужните 85 хиляди лв..  

„ Средствата, като ги имаме за ремонта, ще предвидим и възобновяване на тези плочи “, сподели Ралев.   „ Една типично по енчопиронковски разточителна живопис. Върху керамични блокчета. И от горната страна дебело глазирани. Което даже с една пароструйка, а може би и с почистващ препарат, мисля,че няма да е съвсем никакъв проблем да бъде почистено “, уточни Тотев.   Това обаче няма да реши казуса, счита Иван Тотев. Графитните „ актьори ” незабавно ще видят още веднъж предизвикателство да интерпретират върху монументалната творба. Затова, съгласно него, единственият вид за оцеляване на творбата е преместването ѝ на по-подходящо място.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР