Починалото в с. Кардам дете е било натровено с токсичния

...
Починалото в с. Кардам дете е било натровено с токсичния
Коментари Харесай

Според експертизите: Токсичният газ фосфин е погубил 9-годишния Стефчо

 Починалото в с. Кардам дете е било натровено с токсичния газ фосфин, обособен от мощно настояща отрова за битка с вредители. Това уточни пред публицисти през днешния ден наблюдаващия прокурор Йорданка Чанева от районна прокуратура – Генерал Тошево, оповестява Добрич онлайн.

 

Припомняме, че 9-годишно момче от генералтошевското село Кардам умря в дома си на 27 октомври. Първоначалните подозрения бяха за отравяне. В къщата, където е умряло детето, се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години. Основно грижи за тях поставят бабата и дядото. Двете сестри на момчето също са потърпевши.

Наблюдаващият прокурор Йорданка Чанева съобщи, че три от експертизите, назначени по досъдебното произвеждане към този момент са подготвени. От съдебно-медицинската експертиза излиза наяве, че повода за гибелта на детето е отравяне с газ фосфин. Военно-медицинската академия в София е удостоверила повода. Нейното мнение е, че от показаните за проучване елементи от вътрешните органи на детето и пробите от кръвта му е било открито съществуване на отровното вещество, само че защото то липсва в стомашното наличие специалистите са стигнали до извода, че  е постъпило по инхалаторен път. 

" Според движимостите лица всички признаци на потърпевшите деца, включително и на умрялото дете, са на отравяне с фосфин, а точно гадене, повръщане диария, коремна болежка, главоболие, замаяност, а в последна сметка погрешен сърдечен темп и сърдечен арест ", съобщи Чанева. 

По нейните думи откритата централизация на веществото в показаните за проучване биологични тъкани доста надвишава  оповестените данни за смъртен случай, дължащ се на отравяне. 

" В заключението на правосъдния доктор е посочено точно отравяне с фосфин в летална централизация, при което е настъпила остра сърдечна непълнота. По натрупа на детето не са открити травматични или други увреждания, които да имат отношение към настъпването на гибелта ", уточни наблюдаващият прокурор Йорданка Чанева. 

Тя добави, че при огледа на дома на умрялото дете директно до леглото му са открити две сиви топчета с почти тегло 1,6 грама. Химическото проучване е посочило, че като главно вещество в тях се съдържа съединението алуминиев фосфид. Става въпрос за мощно настояща отрова против вредители. Йорданка Чанева уточни, че таблетките са били сложени в отвори в стената, замазани с тиня, в изключителна непосредственост до леглото на детето. Поставени във влажна среда от тях стартира бързото и непринудено обособяване на отровния газ фосфин. Той е извънредно отровен и поврежда най-вече сърдечносъдовата и дихателната система като предизвиква сърдечна непълнота. 

" Периода на излагане на умрялото дете на токсичното влияние на газа и неговата централизация са надвишили доста тежестта на резултатите, разказани в профилираната литература.  Според нея са задоволителни единствено 30-40 мин да настъпи гибел ", съобщи прокурор Чанева. 9-годишното момче е било изложено на това влияние в границите на 12 до 14 часа.  

" Въпреки резултатите, по отношение на повода следствието към сегашния миг не е завършило и продължава. Все още не е постъпила здравната документи, която е изискана след изписването на двете потърпевши сестри на умрялото момче от УМБАЛ " Света Марина " във Варна, те също бяха с сходни признаци ", добави Йорданка Чанева.  Тя показа, че обществените служащи, със съдействието на кмета на с. Кардам и доброжелателни съседи са обезпечили на децата жилище, което се намира до къщата, в която са живели до момента с доста по-добри условия за живот. 

Към момента са извършени доста разпити на очевидци, набавени са доста документи, само че това, по думите на наблюдаващия прокурор, не е задоволително, с цел да се направи извод за виновността на несъмнено лице за осъществяването на закононарушение от общ темперамент. " Съгласно процесуалните правила събирането на всички доказателства е изискване за привличане на обвинен, следва спомагателен разбор и приемане на спомагателни доказателства ", сподели в умозаключение Йорданка Чанева от Оперативна програма – Генерал Тошево.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР