Починалият днес френски политик и министър на правосъдието Робер Бадентер

...
Починалият днес френски политик и министър на правосъдието Робер Бадентер
Коментари Харесай

Почина Бадентер, наложил независимостта на Македония

Починалият през днешния ден френски политик и министър на правораздаването Робер Бадентер има основен принос за признаването на Република Македония като самостоятелна страна, съобщи БГНЕС.


През 1991 година той е назначен за ръководител на Арбитражната комисия за мир в Югославия. В едно от основните си мнения комисията " Бадентер " приканва Македония да бъде приета за самостоятелна страна.

Още в същия ден (15 януари 1992 г.) България първа в света признава Република Македония. Основен принос има тогавашния български президент доктор Желю Желев и неговата настоятелна позиция. Благодарение на неговите старания независимостта на днешна РСМ е приета от Русия, Съединени американски щати, Турция и други страни.

Заедно с още четирима ръководители на европейски конституционни съдилища, измежду които Роман Херцог, ръководител на Федералния парламентарен съд на Германия и Ирен Петри, ръководител на Конституционния съд на Белгия, сред ноември 1991 година и януари 1993 година Комисията " Бадентер " издава 15 /петнадесет/ мнения по правни проблеми, зародили от кървавия разпад на някогашна Югославия.

По-конкретно в Становище № 6 Комисията предлага на Европейската общественост да одобри настояването за признание на Бившата югославска република Македония (сегашна Северна Македония) като самостоятелна страна, защото републиката е дала " нужните гаранции за съблюдаване на правата на индивида и интернационалния мир и сигурност ".

Въпреки това Европейската общественост в началото не желае да одобри рекомендациите заради опозицията на Гърция. Впоследствие Атина постанова тежко икономическо ембарго на Македония. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР