Починал е последният посланик на СССР и първи на Русия

...
Починал е последният посланик на СССР и първи на Русия
Коментари Харесай

Почина генералът, който свали Тодор Живков от власт

 Починал е последният дипломат на Съюз на съветските социалистически републики и първи на Русия в България Виктор Василиевич Шарапов, показва информация във Википедия. Той си е отишъл на 5 ноември. Според свидетелства на участници той е изиграл съществена роля в свалянето на Тодор Живков от власт.

По подигравка на ориста дипломат Шарапов е умрял в навечерието на 30-годишнината от началото на демократичните промени в България.

Той е роден е на 17 март 1931 година в Москва. Той е руски и съветски публицист и посланик. Генерал-майор от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в оставка. Завършва китайския отдел на Московския институт по изтоковедство (1949—1954), експерт по Китай. След това работи в интернационалния отдел на в. " Красная звезда ". През 1959—1960 г е чиновник на сп. " Дружба ", издавано в Пекин за руски читатели. От 1961 до 1971 г е сътрудник на " Правда " в Китай. Работи по китайскто направление в отдела за социалистическите страни към Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз. През май 1971 г става асистент на ръководителя на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Юрий Андропов. От май 1982 г е асистент на секретаря на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, от декември 1982 г и общоприет секретар - Юрий Андропов.

След гибелта на Андропов през 1984 г е бил асистент изначало на Черненко, по-късно на Горбачов. От 26 февруари 1988 до 22 април 1992 г е последният ексклузивен и пълномощен дипломат на Съюз на съветските социалистически републики и първи дипломат на Руската федерация в България. До гибелта си е президент на публичната организация " Съюз на приятелите на България " в Русия.

А ето и какво си спомня приживе Виктор Шарапов за свалянето на Тодор Живков: Кремъл не е имал проекти да смъква Тодор Живков от власт, само че в това време в месеците преди измененията в България руското управление му отхвърля среща. Това твърди 20 години по-късно последният руски дипломат у нас, генералът от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Виктор Шарапов. Той е един от директните очевидци на събитията в София от 10 ноември 1989 година, предава Българска национална телевизия през 2009 година 20 години по-късно Виктор Шарапов не е изгубил връзка с България.

Председател на съветския Съюз на приятелите на България, той е и измежду хората, които знаят доста за рухването на комунизма у нас.

Пред Българска национална телевизия той споделя и за поредицата от срещи с Тодор Живков в дните преди оставката му. Виктор Шарапов, някогашен дипломат на Съюз на съветските социалистически републики в България: " Той разбра, че Перестройката, за която говореше, която беше и в Съветския съюз, тя изисква промени във висшето управление. Затова вътрешно, коства ми се, той беше подготвен за това. " Двамата с Живков разискват и това, че България не може да остане изолирана от бурните събития в Източна Европа.

Бившият дипломат обаче упорства, че решението на Москва било българите да се оправят сами. Виктор Шарапов, някогашен дипломат на Съюз на съветските социалистически републики: " Имаше такава концепция, изказвана от Живков, че може би би трябвало да се излети за Москва, там да се поговори със руското управление. Но Москва сподели - не, дано тези проблеми да се вземат решение в България. " Според Шарапов Живков самичък споменавал претенденти за правоприемник, измежду които и Александър Лилов, и Петър Младенов. Бившият руски дипломат отхвърля Младенов да е бил определен за правоприемник с предварителното утвърждение от Москва. В Кремъл, съгласно Шарапов, не са очаквали, че събитията в Източна Европа ще се развият толкоз бързо.

Виктор Шарапов: " Бързото решение на немския въпрос, да вземем за пример. Бързото решение на вътрешните проблеми в Съветския съюз, когато икономическата промяна се съпровождаше и с промяна на политическата система. " За основен урок от измененията в Източна Европа генералът счита това, че политиката би трябвало да се води от стремежите и желанията на хората. Нещо, което мъчно може да се оспори. До последно Виктор Шарапов не губи връзка с България. Председател на съветския Съюз на приятелите на България, той бе и измежду хората, които знаеха доста за рухването на комунизма у нас. 

" Той разбра, че Перестройката, за която говореше, която беше и в Съветския съюз, тя изисква промени във висшето управление. Затова вътрешно, коства ми се, той беше подготвен за това ", споделя за Тодор Живков той в едно от последните си изявленията за българска медия.  Двамата с Живков разискват и това, че България не може да остане изолирана от бурните събития в Източна Европа. Бившият дипломат обаче упорства, че решението на Москва било българите да се оправят сами.

  " Имаше такава концепция, изказвана от Живков, че може би би трябвало да се излети за Москва, там да се поговори със руското управление. Но Москва сподели - не, дано тези проблеми да се вземат решение в България. " Според Шарапов Живков самичък споменавал претенденти за правоприемник, измежду които и Александър Лилов, и Петър Младенов, написа Блиц. Бившият руски дипломат отхвърля Младенов да е бил определен за правоприемник с предварителното утвърждение от Москва.

В Кремъл, съгласно Шарапов, не са очаквали, че събитията в Източна Европа ще се развият толкоз бързо. Виктор Шарапов: " Бързото решение на немския въпрос, да вземем за пример. Бързото решение на вътрешните проблеми в Съветския съюз, когато икономическата промяна се съпровождаше и с промяна на политическата система. "

За основен урок от измененията в Източна Европа генералът счита това, че политиката би трябвало да се води от стремежите и желанията на хората. Нещо, което мъчно може да се оспори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР