Починал е последният посланик на СССР и първи на Русия

Починал е последният посланик на СССР и първи на Русия ...

Почина генералът от КГБ, който свали от власт Тодор Живков.


Починал е последният посланик на СССР и първи на Русия в България Виктор Василиевич Шарапов, показва справка във Википедия. Той си е отишъл на 5 ноември.

Според свидетелства на участници той е изиграл основна роля в свалянето на Тодор Живков от власт.

По ирония на съдбата посланик Шарапов е починал в навечерието на 30-годишнината от началото на демократичните промени в България.

Кой е Виктор Шарапов 

Роден е на 17 март 1931 г. в Москва.

Той е съветски и руски журналист и дипломат. Генерал-майор от КГБ в оставка.

Завършва китайския отдел на Московския институт по изтоковедство (1949—1954), специалист по Китай. След това работи в международния отдел на в. "Красная звезда".

През 1959—1960 г е служител на сп. "Дружба", издавано в Пекин за съветски читатели.

От 1961 до 1971 г е кореспондент на "Правда" в Китай.

Работи по китайскто направление в отдела за социалистическите страни към ЦК на КПСС.

През май 1971 г става помощник на председателя на КГБ Юрий Андропов.

От май 1982 г е помощник на секретаря на ЦК на КПСС, от декември 1982 г и генерален секретар - Юрий Андропов. След смъртта на Андропов през 1984 г е бил помощник отначало на Черненко, след това на Горбачов.

От 26 февруари 1988 до 22 април 1992 г е последният извънреден и пълномощен посланик на СССР и първи посланик на Руската федерация в България.

До смъртта си е президент на обществената организация "Съюз на приятелите на България" в Русия.

А ето и какво си спомня приживе Виктор Шарапов за свалянето на Тодор Живков:Кремъл не е имал планове да сваля Тодор Живков от власт, но в същото време в месеците преди промените в България съветското ръководство му отказва среща. Това твърди 20 години по-късно последният съветски посланик у нас, генералът от КГБ Виктор Шарапов. Той е един от преките свидетели на събитията в София от 10 ноември 1989 г., предава БНТ през 2009 г.

20 години по-късно Виктор Шарапов не е загубил връзка с България. Председател на руския Съюз на приятелите на България, той е и сред хората, които знаят много за падането на комунизма у нас. Пред БНТ той разказва и за поредицата от срещи с Тодор Живков в дните преди оставката му.

Виктор Шарапов, бивш посланик на СССР в България: „Той разбра, че Перестройката, за която говореше, която беше и в Съветския съюз, тя изисква промени във висшето ръководство. Затова вътрешно, струва ми се, той беше готов за това."

Двамата с Живков обсъждат и това, че България не може да остане изолирана от бурните събития в Източна Европа. Бившият посланик обаче настоява, че решението на Москва било българите да се справят сами.

Виктор Шарапов, бивш посланик на СССР: „Имаше такава идея, изказвана от Живков, че може би трябва да се излети за Москва, там да се поговори със съветското ръководство. Но Москва каза - не, нека тези проблеми да се решават в България."

Според Шарапов Живков сам споменавал кандидати за приемник, сред които и Александър Лилов, и Петър Младенов. Бившият съветски посланик отрича Младенов да е бил избран за наследник с предварителното одобрение от Москва.

В Кремъл, според Шарапов, не са очаквали, че събитията в Източна Европа ще се развият толкова бързо.

Виктор Шарапов: „Бързото решаване на германския въпрос, например. Бързото решаване на вътрешните проблеми в Съветския съюз, когато икономическата реформа се съпровождаше и с реформа на политическата система."

За главен урок от промените в Източна Европа генералът смята това, че политиката трябва да се води от стремежите и желанията на хората. Нещо, което трудно може да се оспори.

Източник: blitz.bg