Починал е известният пловдивски художник Владимир Щербак. Щербак си е

...
Починал е известният пловдивски художник Владимир Щербак. Щербак си е
Коментари Харесай

Пловдив потъна в скръб! Отиде си известен художник

Починал е известният пловдивски художник Владимир Щербак. Щербак си е отишъл през вчерашния ден на /30 юли/ на 71-годишна възраст, написа Trafficnews.bg.

Владимир Щербак е роден през 1947 година в Москва, Русия. След довеждане докрай на висшето си обучение в Санкт Петербург, се открива в България и през 1978 година става член на групата на пловдивските художници, в която по това време са емблематичните за българското пластично изкуство създатели като Йоан Левиев, Христо Стефанов, Димитър Киров, Георги Божилов - Слона и други

През 70-те години тази артистична и креативна група е в своя разцвет и Владимир Щербак напълно естествено се вписва в нея.

Следват години на креативно съзидание: многочислени и запаметяващи се участия в Общите художествени изложения, проведени от Съюза на българските художници, уяастия в интернационалните изложения в България, Испания, Гърция, Турция, Швейцария, Полша, Белгия, Съединени американски щати, Израел и други
Представя над 20 свои независими изложения в: Пловдив, София, Дюселдорф, Люксембург и Карлово. Носител е на Специална премия за живопис от I-то и II-ро Световно биенале на живопистта в Малта.

Бил е учител в ССХУ за театрални фрагменти и ЕСПУ " Димитър Матевски " в гр. Пловдив. Член е на Съюза на българските художници от 1989 година, а в интервала 1992-2003 година е бил поредно ръководител и зам.-председател на обществото на художниците " Филипопол ".

В последните години художникът живее и твори в село Кърнаре, община Карлово. С галерия през 2017 година в изложба “Арсенал” - Пловдив Владимир Щербак означи 70-годишния си празник. Владимир Щербак е измежду най-уникалните художници от пловдивската артистична група. Модерен още преди 1989 година, и през днешния ден неговите картини мъчно могат да намерят аналог измежду родните майстори.

Със своя креативен заряд той има неоспорими заслуги за развиването на българското изобразитено изкуство. В същото време, България е изиграла огромна роля в неговото креативно израстване и не инцидентно художествената рецензия го дефинира като " български художник, роден в Москва ".
Опелото ще се състои в четвъртък, 2 август, в 11:00 часа в храм “Св. Богородица”, гр. Карлово.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР