Почина знаков премиер на Холандия, съобщи Ройтерс. Вим Кок е

...
Почина знаков премиер на Холандия, съобщи Ройтерс. Вим Кок е
Коментари Харесай

Почина знаков премиер на Холандия

Почина знаков министър председател на Холандия, заяви " Ройтерс ". Вим Кок е умрял на 80 години.

Според Партията на труда политикът е починал от сърдечна непълнота.

Вим Кок ръководи от 1994 до 2002 година По време на неговото ръководство Холандия се радваше на мощен стопански напредък.

България би трябвало да продължи да работи старателно за Европейски Съюз, счита Вим Кок

Вим Кок ловко създаваше и управляваше посредством центристки обединения. Той е считан за проектант на холандския " полдер " или консенсусен модел на ръководство. При него служащите, работодателите и държавното управление се договарят за основни промени.

Премиерът Марк Руте похвали Кок като човек, който " първо като финансов министър, а по-късно и като министър-председател стоеше над политическите партии ".

В началото на кариерата си Кок бе заемал основни постове в профсъюзите на страната.

Като министър-председател той понижи налозите, вкара промени за стимулиране на заетостта, а не за богатите, и понижи разноските. Неговото време на власт съответства с това на президента на Съединени американски щати Бил Клинтън и британеца Тони Блеър. По тази причина той беше считан за политик от " трети път ".

В интернационален проект той играе основна роля в договарянията, довели до въвеждането на единната европейска валута - еврото.

Политическата кариера на Кок завърши трагично с всеобщата оставка на кабинета му поради ролята на холандските военни като миротворци в Босна.

Проучване на Института за война, холокоста и геноцида демонстрира, че държавното управление на Вим Кок е отговорно за изпращането на леко въоръжени холандски войски за защита на босненския мюсюлмански анклав Сребреница, който беше разгласен от Организация на обединените нации за безвредна зона в Босна.

Това докара до най-масовото изтребване на цивилни след Втората международна война. Виновник беше сръбският военачалник Ратко Младич. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР