Почина видният български физикохимик акад. проф. дфзн Петър Кралчевски, дългогодишен

...
Почина видният български физикохимик акад. проф. дфзн Петър Кралчевски, дългогодишен
Коментари Харесай

Почина видният български учен акад. Петър Кралчевски

Почина видният български физикохимик акад. проф. дфзн Петър Кралчевски, дълготраен учител във Факултета по химия и фармация на Алма матер, оповестиха от Софийския университет "Св. Климент Охридски ".

Акад. Петър Атанасов Кралчевски е роден на 23 октомври 1956 година в гр. Габрово. През 1974 година приключва със златен орден Математическата гимназия в Габрово. През 1981 година приключва Физическия факултет на Софийския университет като първенец на випуска, със специализация "Атомна физика ". През 1981 година е назначен за физик към катедра "Физикохимия " на Химическия факултет на Софийския университет, където по-късно става докторант (1982-1984 г.). През юни 1985 година пази дисертация за научната степен "кандидат на физическите науки " (доктор) и през декември 1990 година е определен за доцент по "Химична физика " към Лабораторията по физикохимична хидродинамика и термодинамика към Химическия факултет на Алма матер. През 2001 година става лекар на физическите науки. През 2002 година е определен за професор по физика на кондензираната материя към Лабораторията по инженерна химична физика при Химическия факултет на Софийския университет.

За високите си научни достижения през 2004 година той е определен за член-кореспондент по химически науки към Българска академия на науките, а през 2012 година е определен за пълновръстен член на Българската академия на науките, като дълги години е най-младият учен в Република България. През 2010 година проф. Кралчевски е определен за секретар на Европейското общество по колоиди и повърхности (ECIS), през 2015 година за член на Управителния съвет на International Association of Colloid and Interface Scientists (IACIS), а през 2020 година за член на Европейската академия на науките (Academia Europaea).

Академик проф. дфзн П. Кралчевски има впечатляваща научна и образователна интензивност, която е високо ценена, както в интернационален, по този начин и в народен мащаб. Той е един от най-изтъкнатите български учени – създател и съавтор на над 220 изявления в научни списания, 14 глави в книги и на новаторската монография Particles at Fluid Interfaces and Membranes, издадена от издателство Elsevier през 2001 година Трудовете му са представени повече от 10 000 пъти в научната литература и показателят му на Хирш е h = 46. Изнесъл е 262 отчета на научни конференции и симпозиуми, от които 58 са пленарни или поканени, както и 44 поканени лекции в задгранични университети. През 2006 година е почетен с почетен знак на Софийския университет със синя лента за обилни достижения в науката, през 2007 година печели премията "Млад професор на 2007 година ", през 2016 година е почетен с огромната премия за просвета "Питагор " на Министерството на образованието и науката, а през 2020 година печели премията "Ликлема " на Европейското общество по колоиди и повърхности.

Основните научни проучвания на проф. Кралчевски са в региона на физикохимията на флуидните повърхности, повърхностно-активните субстанции и дисперсните системи. Той има основни приноси за създаването и използването на редица теоретични подходи в термодинамиката и хидростатиката на флуидните повърхности и мембрани, кинетиката и термодинамиката на адсорбцията на повърхностно-активни субстанции (ПАВ), повърхностните сили и стабилността на течни филми, капилярните сили сред колоидни частици на междуфазова граница и в тънки филми, теорията на мицеларните разтвори. Професор Кралчевски е създател (заедно с японския си сътрудник проф. К. Нагаяма) на първата изчерпателна монография, описваща държанието на колоидни частици на междуфазови граници и в тънки филми. Тази значима интердисциплинарна област през последните години концентрира вниманието на редица учени, заради смисъла й за приемане на нови класове от наноматериали и композитни материали, опцията за стабилизация на пени и емулсии без да са нужни ПАВ, за създаване на нови аналитични и диагностични техники в медицината и за други значими приложения.

Академик Кралчевски има и богат управнически опит – в интервала от 1993 до 2008 година е началник на Лабораторията по инженерна химична физика; в интервала от 2015 до 2019 година е декан на Факултета по химия и фармация, в интервала от 2019 година до кончината му е началник на лабораторията по "Комплексни флуиди " към Катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство, началник и съръководител е на повече от 50 научни и научно-приложни плана с присъединяване на български и задгранични организации. От 2007 до 2015 година е член на управителния съвет на НИС към Софийския университет. Негови научни ученици са 16 защитили докторанти, които не престават научното му дело в България и по света.

Екипът на Novini.bg изрича съболезнования на роднините и околните на акад. Петър Кралчевски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР