Почина Рафи Ейтан - агентът на Мосад, който ръководи израелският

...
Почина Рафи Ейтан - агентът на Мосад, който ръководи израелският
Коментари Харесай

Почина Рафи Ейтан: агентът на Мосад, заловил архитекта на Холокоста Адолф Айхман

Почина Рафи Ейтан - сътрудникът на Мосад, който управлява израелският екип, който залови нацисткия офицер, един от основните уредници на Холокоста, Адолф Айхман.

Ейтан е умрял на 92 годишна възраст в събота. За кончината му заяви през вчерашния ден болничното заведение в Тел Авив, където се лекувал.

Той работи в продължение на десетилетия в израелските служби за сигурност и разузнаване.

Той управлява 8-членния екип, който през 1960 година в Аржентина залавя и връща в Израел Айхман, с цел да бъде съден там. Ейтан се приема като един от бащите на израелските разследващи служби.

Айхман - един от главните архитекти на Холокоста - нацисткото систематично изтребване на шест милиона евреи - е наказан и обесен през 1962 година.

Министър-председателят на Израел назова Ейтан " един от героите на израелското разузнаване " и сподели, че двамата са били близки другари. Президентът на страната Реувен Ривлин го разказа като " роден войник, отдаден на задачата си и на това, което има вяра, че е вярно ".

Ейтан е роден през 1926 година в кибуц по време на английския мандат в Палестина в семейство на съветски имигранти. Израства в Рамат Ха-Шарон, северно от Тел Авив. Ранен е във войната за независимостта на Израел от 1948 година След освобождението си от армията, се причислява към локалната разследваща работа Шин Бет, където кариерата му процъфтява и е нараснал до началник на интервенциите за Шин Бет и Мосад - израелската външна разследваща работа. Мосад научава от немски прокурор, че Адолф Айхман е жив и се крие в Аржентина.

Пред Би Би Си през 2011 година Ейтан разказва Айхман като " изцяло несъвършен ", надсмива се над облика си на воин и се приема като единствено " на половина Джеймс Бонд ".

През 80-те години Ейтан беше оголен като лидер на Джонатан Полард - американският анализатор, дал хиляди свръх секретни документи на Израел. ФБР издаде заповед за ареста на Ейтан, откакто Полард беше оголен. Полард прекара 30 години в пандиза след залавянето му през 1985 година

Между 2006 и 2009 година Ейтан беше народен представител и стана министър на пенсионните въпроси.

Той оставя брачна половинка и три деца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР