Почина президентът на Туркменистан Гурбангули Мяликгулевич Бердимухамедов. Това съобщи политологът

...
Почина президентът на Туркменистан Гурбангули Мяликгулевич Бердимухамедов. Това съобщи политологът
Коментари Харесай

Почина президентът на Туркменистан

Почина президентът на Туркменистан Гурбангули Мяликгулевич Бердимухамедов. Това заяви политологът и шеф на Центъра за мониторинг на евразийските проблеми Аслан Рубаев, базирайки се на локални източници.
Той описа, че е схванал за кончината от туркменски предприемачи. По думите им, работещи в специфичните служби хора са съобщили, че това се е случило по време на отпуската на президента. Отбелязва се, че Бердимухамедов е излязъл в отпуск на 15 юли.

Също за гибелта на президента заяви локален опозиционен Ютуб-канал. Според неговата информация, президентът е умрял на 20 юли.

Към този миг публично удостоверение на тази информация няма.

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов беше персонален ортодонт на своенравния си предходник, до момента в който не пое кормилото на властта в централноазиатската страна, в която поддържа мощен фетиш към личността и властническа власт. Наследявайки на поста първия президент на страната Сапармурат Ниязов след гибелта му през 2006 година, Бердимухамедов в началото вдъхна очаквания за отваряне на някогашната руска република.

Макар да се освободи от някои крайности от времето на Ниязов, който караше сънародниците си да го назовават "Баща на туркмените ", обаче новият президент не отпуска контрола на управляващите върху обществото и на собствен ред издига обилни монументи в лична възхвала. На 59 години той е уверен, че ще завоюва президентските избори в неделя и наподобява е на път да ръководи пожизнено страната, в която няма действителна съпротива.

Роденият на 29 юни 1957 година Бердимухамедов в началото избира кариера на стоматолог и се грижи за зъбите на Ниязов до 1997 година, когато президентът го назначава за министър на опазването на здравето. След неочакваната гибел на Ниязов, който ръководи еднолично Туркменистан след разпадането на Съветския съюз, Бердимухамедов се издига до висшия пост в страната с решаващата помощ на тайните служби.

В първите години на ръководството си той поставя старания да отстрани вездесъщите знаци на предшественика си. Статуята на Ниязов от злато е преместена от центъра на столицата Ашхабад в покрайнините ѝ. Новият президент обаче бързо укрепва властта си по образеца на други страни в региона, в които доминира ръководството на властнически водачи, и вкарва фетиш към личната си персона.

През 2015 година управляващите откриват в столицата златна конна скулптура на Бердимухамедов с гълъб, кацнал на лявата му ръка. В Туркменистан няма свободен щемпел. На първа страница вестниците разгласяват поеми на президента, а хор от няколко хиляди артисти стигна до такава степен да извършва ария, композирана от президента. Леко пропукване в имиджа на Бердимухамедов се появи през 2013 година, когато публикувано в интернет видео го сподели да пада от кон по време на съревнование.

Държавните медии обаче резервираха безмълвие за случая. Ако Ниязов пазеше фамилията си от гласност, то синът на Бердимухамедов, Сердар, през ноември предходната година беше определен в Народното събрание. Най-влиятелният човек в Туркменистан се появява постоянно и със своя внук Керимугли, който също е огромен фен на конете.

Въпреки че при идването си на власт даде обещание ръководството му да се отличава с сдържаност, Бердимухамедов употребява приходите от богатите газови находища на страна си за разюздано строителство. Той поръча построяването на президентски замък за 250 милиона $ в Ашхабад, който е включен в книгата на върховете Гинес като града с най доста здания от бял мрамор в света.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР