Почина писателят Владимир Буковски, изтъкнат представител на дисидентското движение в

...
Почина писателят Владимир Буковски, изтъкнат представител на дисидентското движение в
Коментари Харесай

Почина дисидентът Владимир Буковски

Почина писателят Владимир Буковски , бележит представител на дисидентското придвижване в някогашния Съветски съюз, съобщи Би Би Си..

" Владимир Константинович Буковски умря от прекъсване на сърцето в болница " Аденбрукс " в Кембридж, в 21:30 ч. Гринуич на 27 октомври 2019 година Той беше на 76 години. През последните години здравословното му положение беше влошено. " - гласи известие на формалния уебсайт на Буковски.

Още като студент в Московския университет през 1960 година той посещава поетични рецитали на свободомислещи деятели при паметника на Маяковски в центъра на Москва. Властите правят арести измежду дисидентите, а самият Буковки е арестуван за първи път през 1963 година поради преснимане на неразрешена в Съюз на съветските социалистически републики книга.

През 1965 година още веднъж е задържан за подготовка на протест в отбрана на двама дисиденти и е затворен в психиатрична болница. Освободен е през 1966 година след дейна акция в негова отбрана на Запад.

Следват многократни арести поради организации на митинги и " антисъветска активност ".

През 1971 година Буковски показва пред Запада 150 страници документи, изобличаващи репресивните способи на руската психиатрия, която е превърната в оръдие за политически цели.

През 1972 година е наказан на 2 години затвор и 5 години изгнание за " антисъветска пропаганда ".

През 1978 година Буковски е сменен за водача на чилийската комунистическа партия Луис Корвалан и емигрира във Англия . Той приключва университета Кембридж, като продължава да се занимава с политическа и социална активност.

Той е създател на книги (сред тях са " И вятърът се завръща ", " Писма на съветския странник ", " Да построиш палат " ), публикации, есета.

През 1991 година за първи път се връща в Русия по покана на Борис Елцин.

През 2007 година, в края на втория президентски мандат на Владимир Путин, демократичната съпротива издига Буковски като претендент за президент на Русия, само че централната изборна комисия на страната отхвърля да го записва.

През 2015 година прокуратурата във Англия повдига обвинявания против него за произвеждане и владеене на детска порнография.

Буковски отхвърли всички обвинявания и подаде срещуположен иск против прокурорите за злонамерено увреждане на неговата известност.

Пред март 2015 година той претърпя тежка сърдечна интервенция в частна клиника в Германия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР