Почина първият човек, излязъл в открития Космос - съветският космонавт

...
Почина първият човек, излязъл в открития Космос - съветският космонавт
Коментари Харесай

Почина първият човек, излязал в открития Космос - астронавтът Алексей Леонов

Почина първият човек, излязъл в открития Космос - руският космонавт Алексей Леонов . Той бе 86-годишен, заяви РИА Новости, базирайки се на Центъра заподготовка на космонавти " Ю. Гагарин ".

Информацията бе доказана от представител на Центъра, а брачната половинка на космонавта не изиска да разяснява. По думите й " в този момент не е времето ".

Алексей Леонов е роден на 30 май 1934 година в село Листвянка (преди това е била Кемеровска област). Завършил е 1 0-та Военна авиационна школа за в началото образование на водачи в Кременчуг и Чугуевското военно авиационно учебно заведение за водачи . През 1960 година е включен в първия отряд на руските космонавти.

Първият полет на Леонов е през март 1965 година Той е бил втория водач на кораба " Восход-2 ", воден от командира Павел Беляев.

По време на неговия полет Леонов направил първото в историята излизане в открития космос, траяло 12 минути . При връщането си космонавтът се натъкнал на непредвидена обстановка - скафандърът му се раздул, с цел да избегне натоварването, макар инструкциите влезнал в люка не с краката, а с главата напред.

В края на 1960-та година Леонов се готвил към полет на Луната и може би е щял да бъде първият човек, стъпил на нейната повърхнина , в случай че Съюз на съветските социалистически републики бяха спечелили " лунната конкуренция ".

През юни 1971 година Леонов трябвало да влезе в екипа на първата в света орбитална станция " Салют " , само че поради заболяване на неговия сътрудник Валери Кубасов на станцията са изпратени дубльорите - Георги Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев. При връщането си на Земята те починали поради разхеметизиране на спускаемия уред на кораба " Союз-11 ".

През юли 1975 година Леонов взел участие в популярните полети по програмата " Союз-Аполон " и първите в историята стиковки на галактическите кораби на Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати.

От 1970 до 1991 година той бил заместител шеф на Центъра по подготовка на космонавтите. Кандидат на техническите науки, създател на четири изобретения и над 10 научни писания. Получил самопризнание и като художник.

Леонов два пъти е бил Герой на Съветския съюз, награждаван с доста ордени и медали.

Леонов е почетен жител и на българските градове Велико Търново, Свищов и Видин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР