Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, пише вестник Сега. Тя

...
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, пише вестник Сега. Тя
Коментари Харесай

Отиде си обичаната поетеса Миряна Башева

Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева , написа вестник Сега. Тя е издъхнала в съня си.

На необятната аудитория Башева беше позната като " Поетесата на галактическата деликатност ". Десетки са песните по нейни стихове, които и през днешния ден хората припяват - в множеството случаи, без да знаят кой е създателят на текста.

Поетесата е родена на 11 февруари 1947 г. в София . Дъщеря е на Иван Башев, външен министър на България в държавните управления на Тодор Живков и Станко Тодоров (1962 – 1971). Учи в британска гимназия, след което следва английска филология в Софийския държавен университет, само че не се дипломира.

Прописва стихове относително късно (23 – 24-годишна). Характерна специфичност на нейните стихове е истинската мисъл и мелодичността . Ето за какво не е инцидентно, че Миряна Башева става търсен автор на текстове на популярни песни . Автор е на текстове за песни по музика на Петър Чернев, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Атанас Косев, Юри Ступел, Валди Тотев и други Песните ѝ са изпълнявани от доста звезди на българската сцена. Стиховете ѝ са преведени на доста европейски езици.

През 1979 година написа стиховете към филма „ Войната на таралежите “ на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева написа и сценария на игралния филм „ Последни стремежи “ (1983 г.) и на няколко документални филма на същия режисьор.

Има включени стихове в антология с българска лирика излязла в Съединени американски щати – антологията „ Глина и звезда – модерни български поети “ (1992), готова за щемпел от българския стихотворец и преводач Георги Белев, дружно с Lisa Sapinkop.

Лято

Да е лято, единствено да е лято!
Топло и зелено
като горски мъх,
да струи тревата -
мощна, некосена -
желая да е лято
до финален мирис.
Да е безшумно, безшумно над земята,
на кравайче свито
времето да спи,
да звучи в нивята
пеещото жито -
дано да е лято
милиони дни.

Да е лято! Още да е лято -
дълго като зима,
топло като гръд,
тежко като злато,
звънко като рима,
постоянно да е лято -
за финален път.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР