Почина най-възрастната родилка в България - д-р Красимира Димитрова.75-годишната жена

...
Почина най-възрастната родилка в България - д-р Красимира Димитрова.75-годишната жена
Коментари Харесай

Почина д-р Красимира Димитрова, жената родила близнаци на 62 години

Почина най-възрастната родилка в България - доктор Красимира Димитрова.

75-годишната жена е издъхнаха напролет на предходната година, само че информацията за нейната кончина не е била разгласявана обществено. Още приживе Димитрова имаше проблеми с високо кръвно и я изтезаваха болки в краката, като през последните години не излизаше доста от вкъщи си в Русе.

Чрез използване на метода ин витро старата жена роди две близначета на 5 май 2010 година и провокира големи безредици в страната. Тогава Красимира, която е работила като психиатър, беше на 62 години.

По-малкото - Жаклин, се роди с тегло едвам 500 грама и умря на 13 юни същата година. Другото момиченце - Мери, оцеля и към този момент е огромно момиче. Общественият интерес към най-възрастната родилка притесняваше майка и щерка и краткотрайно напуснаха Русе и се реалокираха да живеят в Плевен, само че по-късно още веднъж се завърнаха в дунавската столица.

Бебенцето Жаклин умря макар тежка интервенция на червата и денонощните медицински грижи. След стабилизиране на положението й Мери беше преместена в столицата, където само можеше да й бъде извършена профилирана очна терапия. Проблемите на детето с очите започнаха още при раждането, тъй като е недоносено. И още в първите години от живота си стартира да носи диоптрични очила.

 

Раждането на Димитрова провокира огромен скандал в страната преди години, като обществото се раздвои в мнението си дали толкоз възрастни дами би трябвало да се подлагат на ин витро процедури. Затова тя взе решение да се скрие от общественото пространство и на мира сама да отглежда момиченцето си. Затова и кончината й минава неусетно и единствено хора от най-близкото й обграждане научават, че е напуснала тленния свят.

" България Днес " научи, че Мери, която на 5 май т.г. би трябвало да навърши 14 години, е под грижите на положителни хора и продължава да върви на учебно заведение.

През последните години съседи оказваха поддръжка на Красимира в развъждането на дъщеричката й. На моменти родилката усещала, че като че ли я напускали силите, и по тази причина се доверявала на комшиите, когато имала потребност да се пазарят хранителни артикули. Нейните познати извеждали детето на разходки и под зоркия им взор я срещали с нейни връстници за игри.

" Много елементарно се взех решение. Просто желаех да имам деца и това беше персонален избор. Бях безпределно щастлива, когато разбрах, че имам действителни шансове да износя една бременност и да имам деца ", съобщи след раждането Димитрова. Жената взема решение да стане майка след несполучлив опит за осиновяване.

Румънката Адриана Илиеску дълго време беше считана за най-възрастната майка в света. Тя роди дъщеричка на 66-годишна възраст. Момичето към този момент е на 18 години, а майка му - на 85 година

Красимира и Адриана поддържаха контакт и постоянно се поучаваха за развъждането на децата си на тази възраст. Българката даже гостуваше на румънската си другарка преди години. Илиеску е била учител по литература в Букурещкия университет. Зад гърба си имала неудачен брак, бракоразвод, аборт и тежко заболяване.

През последното десетилетие у нас имаше случай на 57-годишна жена, която роди с донорски яйцеклетки в Пловдив. А 48-годишна родилка се снабди с рожба със лична яйцеклетка. Двете сполучливи раждания са образец за наклонността дамите в България да зачеват по-късно.

57-годишната майка роди 4-килограмово момченце, откакто 30 години лекувала тежък стерилитет. Десет години преди този момент нямала менструален цикъл, по тази причина се наложило да зачене с донорска яйцеклетка. Според статистиката към 10% от бременностите в България са на дами над 40-годишна възраст.

Индийка държи международния връх

Индийката Раджо Деви Лохан държи върха за най-възрастна родилка в света.

На 70-годишна възраст дамата дава живот на щерка си Навийн, макар че лекари я предизвестяват, че това може да е рисково за живота й. " Когато Навийн се роди, лекарят ме помоли да съблюдавам цялостна отмора в леглото, само че аз не го послушах и по тази причина здравето ми се утежни толкоз доста. Не съм привикнала да почивам и по тази причина не можах да избегна работата даже откакто тя се роди. За мен работата е това, което съм правила през целия си живот ", споделя Раджо.

Индийката усъвършенства върха на Мария дел Кармен Боусада де Лара. Испанката ражда близнаци на 29 декември 2006 година, като по това време е на 66-годишна възраст. Крисчън и Пау се появяват на бял свят в болница в Барселона. Бебета се раждат прибързано с цезарово сечение, като всяко от тях тежи 1,6 кг.

Мария признава, че е излъгала лекарите за възрастта си - споделя им, че е на 55 години, когато търси разновидности за ин витро оплождане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР