Почина Михаил Горбачов - на 92-годишна възраст спря сърцето на

...
Почина Михаил Горбачов - на 92-годишна възраст спря сърцето на
Коментари Харесай

Почина Михаил Горбачов, първият и последен президент на СССР

Почина Михаил Горбачов - на 92-годишна възраст спря сърцето на най-известния в света (със сигурност през втората половина на 20 век) водач на най-голямата страна в света.

Биография на Михаил Горбачов

Роден през сложната 1931 година в село Приволное, момчето Миша даже не можеше да си показа, че е пристигнал да даде независимост на страната си и да взе участие в нейното раздробяване. И двамата му дядовци са репресирани, само че скоро оправдани.

От 15-годишна възраст, работейки на комбайн, на 18-годишна възраст Михаил Горбачов получава Ордена на Червеното знаме на труда - за подвизи в Ставрополските полета.

Напускайки учебно заведение на 19-годишна възраст, той получава сребърен орден и алена брошура на кандидат-член на Комунистическа партия на Съветския съюз. През същата 1950 година като орденоносец и медалист постъпва без изпити в юридическия факултет на Московския държавен университет. Където, в академични студентски клуб, година по-късно той срещна бъдещата си брачна половинка Раиса Титоренко, а две години по-късно се ожениха в трапезарията на Строминка.

След като получи алена тапия и систематизиране в районната прокуратура на Ставропол, няколко седмици по-късно младият правист се озова в районния комитет на Комсомола, който оглави след 6 години. А през 1961 година 30-годишният Горбачов към този момент е пратеник на XXII конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз. На 35 години той оглавява градския партиен комитет на Ставропол и за първи път отива в чужбина - в Берлин.

В края на 60-те години кариерата му може да се издигне в системата на държавната сигурност, само че в последна сметка, през 1970 година, на 39-годишна възраст, Михаил Сергеевич оглавява Ставрополския регионален комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз - от родната си страна, той е зам. на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики за четири свиквания, 19 години! На 42 години той става кандидат-член на Централен комитет, апетитен е за шеф на отдела за агитация на Централен комитет, по-късно за министри на земеделието, по-късно даже за общоприет прокурор на Съюз на съветските социалистически републики. Но на 17 септември 1978 година генералният секретар Леонид Брежнев, който пътуваше от Москва за Баку с Константин Черненко, се срещна на гара Минерални Води с Юрий Андропов, който беше на отмора там, и притежателя на Ставрополския край Горбачов. Което Брежнев хареса. И два месеца по-късно Михаил Сергеевич става секретар на Централния комитет, а две години по-късно влиза в елита на елита - става член на Политбюро. Но един след различен трима генерални секретари, които той гостоприемно одобри в Минводи, трябваше да изоставен, преди самият Горбачов да оглави партията на 11 март 1985 година - и затова една от двете международни суперсили.

Кандидатурата му за управлението на страната на съвещание на Политбюро беше препоръчана от дългогодишния началник на руското външно министерство Андрей Громико.

Епохата на Горбачов: Перестройка, публичност, разпад на Съюз на съветските социалистически републики

На 15 март 1990 година на третия ексклузивен Конгрес на националните депутати на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Сергеевич е определен за президент на Съветския съюз. Но след година и половина политическата му кариера се срина. В резултат на августовския пуч от 1991 година Горбачов прекарва повече от три дни в кримската вила във Форос, без да ръководи страната. И откакто се върна в Москва, той подаде оставка като общоприет секретар и прекара три месеца безрезултатно в опити да сплоти републиките, бягащи от Съюз на съветските социалистически републики. На 8 декември водачите на три от тях Елцин, Кравчук и Шушкевич подписаха Беловежкия пакт, който на процедура погреба Съветския съюз. А на 25 декември 1991 година Горбачов афишира в телевизионно послание, че към този момент не е президент на Съюз на съветските социалистически републики, и предава нуклеарния куфар на съветския президент Елцин.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР