Почина Кофи АнанНа 80-годишна възраст почина седмият генерален секретар на

...
Почина Кофи АнанНа 80-годишна възраст почина седмият генерален секретар на
Коментари Харесай

Почина Кофи Анан

Почина Кофи Анан
На 80-годишна възраст умря седмият общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан. Това заяви фамилията на политика в публична декларация на страницата на Анан в Туитър. Смъртта му е настъпила след продължителна болест.

Кофи Анан е роден през 1938 година в град Кумаси, някогашната британска колония Златен бряг (от 1957 година - Гана). Баща му е бил водач да племето фанти и губернатор на провинция Ашанти.

Анан заемаше поста общоприет секретар на Организация на обединените нации два мандата подред от 1 януари 1997 до 31 декември 2006 година В този интервал в международната организация бяха направени промени за редуциране на административните разноски. Анан игра ролята на медиатор в редица комплицирани политически обстановки. През 1998 година се опита да реализира осъществяването от страна на Ирак на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, задължаващи го да даде достъп в страната на интернационалните инспектори, а също спомага за прехода към гражданско ръководство в Нигерия след ред военни държавни управления (1984-1998). През 1999 година оказа помощ за реализиране на договореност сред Либия и Съвета за сигурност по отношение на взривяването на американски аероплан над Локърби през 1988 година, както и за споразумяване на рецесията в Източен Тимор.

През 2001 година Кофи Анан бе почетен с Нобелова премия за мир (съвместно с ООН). /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР