Почина канадският бизнесмен от български произход Игнат Канев, съобщиха от

...
Почина канадският бизнесмен от български произход Игнат Канев, съобщиха от
Коментари Харесай

Почина големият бизнесмен Игнат Канев

Почина канадският предприемач от български генезис Игнат Канев, оповестиха от смейството му.

До момента не са известни повече детайлности към гибелта му.

Игнат Канев е един от най-богатите българи оттатък океана, като положението му се прави оценка на над 1 милиард $.

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 година в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца на Христо и Мита Къневи.

Няма финансовата опция да учи, а е заставен още на 14-годишна възраст да напусне България и да се откри в Австрия, с цел да търси прехранване. През 1951 година зарязва бизнеса в Австрия и съвсем без средства, без да знае британски и без да има някакви връзки и другари, отпътува за Канада. Установява се в Торонто, където стартира работа в строителния бизнес. Първоначално строи дребни къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 година, към този момент основава там първата си строителна компания. До момента на гибелта си Канев се трансформира в един от най-крупните предприемачи в строителния бизнес в Канада.

Канев е прочут и като огромен човеколюбец – подарява средства най-вече за обучение и опазване на здравето.

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща голямо количество просветителна и бизнес литература в Русенския университет „ Ангел Кънчев “ в поддръжка на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

През 2012 година дава два милиона лв. (половината от нужната сума) за построяването на съвременен конферентен комплекс към университета, наименуван на негово име „ Канев Център “.

Отиде си огромната Миряна Башева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР