Почина Христина Ангелакова. Оперната прима си отиде на 73 години.

...
Почина Христина Ангелакова. Оперната прима си отиде на 73 години.
Коментари Харесай

Почина оперната прима Христина Ангелакова

Почина Христина Ангелакова. Оперната прима си отиде на 73 години. Това потвърдиха от фамилията й, представени от Нова телевизия.

Христина Ангелакова е знаменит мецосопран.

Родена е в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва междинното си обучение в Шумен, след което се реалокира в София и се записва в Българската държавна консерватория (сега -Национална музикална академия „ Панчо Владигеров “) в класа на професор Сима Иванова.

След завършването си отпътува за Италия, където записва специализация в академията „ Санта Чечилия “ в Рим. По-късно подписва тригодишен контракт с операта La Scala, където са и първите й обществени изяви.

След редица награди в влиятелни международни състезания, тя е поканена да се завърне в България и да пее Софийската национална опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, само че редом не стопира да гастролира по света.

В интервала 2001 – 2004 година е шеф на Софийската опера. От 1985 година преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 година е доцент.

През 2015-а тя бе наградена с медал "Св. Св. Кирил и Методий ".

Екипът на Novini.bg изрича откровени съболезнования на околните на огромния български глас!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР