Почина голямата българска художничка Дора Бонева. По нещастно съвпадение, това

...
Почина голямата българска художничка Дора Бонева. По нещастно съвпадение, това
Коментари Харесай

Почина художничката Дора Бонева

Почина огромната българска художничка Дора Бонева. По нещастно съвпадане, това става единствено седмица откакто в столичната изложба " Райко Алексиев " към СБХ бе открита нейна галерия по случай 85-ия ѝ рожден ден. 

Дора Бонева е родена на 11 април 1936 година в Габрово. Завършва Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов. Участва във всички национални изложения и редица представяния в чужбина. Получавала е награди за своите произведения от Съюза на българските художници, от Софийската община, от културния институт „ Солензара “ в Париж, сребърен орден от френската Академия за изящни изкуства и други От 1981 година е член-кореспондент на Европейската академия за просвета, изкуство и просвета със седалище Париж. През 1989, 1990, 1993 година взе участие в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994-1995 година от “Графис Арт Център ” в Ню Лондон, Кънектикът, Съединени американски щати.

Има повече от 35 независими изложения в България, Унгария, Англия, Полша, Холандия, Франция, Съединени американски щати. Нейни картини участват в постройката на ЮНЕСКО в Париж, в доста галерии и частни сбирки в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и Съединени американски щати.

Стилът ѝ през днешния ден е определян като „ изразителен натурализъм “, преди 1989 година е рисувала и соцреализъм. Със своите портрети, пейзажи и живописни композиции през последните шест десетилетия Дора Бонева се утвърждава като един от най-ярките художници на своето потомство. 

Изложбата на Дора Бонева бе подредена в " Райко Алексиев " по случай 85-ия й рожден ден. По-голямата част от нея е ретроспективна, но художничката представи и нови картини, рисувани в последните месеци. Предвидено е тя да остане отворена за публиката до 10 май. Сбирката включва над 40 платна – портрети, пейзажи от България, Париж или Будапеща, интериори, натюрморти... Особена група са едроформатните портрети на актьори от разнообразни сфери на изкуството, с които художничката е общувала – Дечко Узунов, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Вера Ганчева и други

„ Дора Бонева е съкровен художник. Тя избира естествения обект или индивида, който портретува, със устрема да ни приближи и разбере и едвам тогава да го включи в своя свят. Затова нейните платна са като разговори уединено, без празнословие, само че със съкращаване на дистанцията, с доверие и почтено съгласие. Винаги имам усещането, че с всяка картина Дора отваря прозорец към света. Сякаш желае да каже „ погледни какво знамение е тази зима “ или това цвете. Тихи, незабелязани преди нея магии. Трябва да ги забележим в платната ѝ, с цел да осъзнаем, че в света има естетика, че той може да бъде спокоен и замислен. И че ние сме към момента способни към съзерцаване “, написа Иван Маразов за нейните картини.

Дора Бонева бе брачна половинка на починалия поет Любомир Левчев (1935-2019), майка на писателя Владимир Левчев и художничката Марта Левчева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР