Почина големият български политик Теодоро ПеткофНа 86-годишна възраст почина големият

...
Почина големият български политик Теодоро ПеткофНа 86-годишна възраст почина големият
Коментари Харесай

Почина големият български политик Теодоро Петкоф

Почина огромният български политик Теодоро Петкоф
На 86-годишна възраст умря огромният венецуелски политик от български генезис Теодоро Петкоф, предадоха международните организация.

Партизанин, политзатворник, министър, сенатор, претендент за президент, икономист, публицист, болшевик през 60-те, а 30 години по-късно – социалдемократ – по този начин може да бъде систематизирана биографията на Теодоро, който се трансформира през последните години в един от знаците на опозицията във Венецуела. Част от живота на Петкоф даже е послужила за кино сюжет. Зрелищното му бягство през 60-те години от венецуелски затвор, където излежавал присъда за партизанска активност, е увековечено в съветския филм "Тази сладка дума свобода".

[b]От министър към претендент за президент[/b]

Теодоро Петкоф е бил претендент за президент през 1983 и 1989 година, само че тогава не съумява да събере повече от 4%. Той напуща Движението към социализъм през 1998 година, когато то поддържа Уго Чавес за президент. По това време българинът е бил един заместник-председател на придвижването и един от неговите създатели откакто се отхвърля от партизанската битка.

Освен с политика Петкоф интензивно се занимава с журналистическа активност. Той издава вестник "Tal Cual" и чете своите вести по 24-часовата телевизионната мрежа "Глобовижън". Петкоф е бил министър на планирането през втория мандат на президента Рафаел Калдера 1994-1999 година
 Теодоро Петкоф е считан за социалистическа икона в Латинска Америка. Теодоро Петкоф е считан за социалистическа икона в Латинска Америка. / БГНЕС
За финален път той издига кандидатурата си за президент през 2006 година Теодоро насочва предизвикателство против към този момент починалия Уго Чавес, който по това време е на върха на славата си и се употребява с огромна харизма освен в Латинска Америка. Петкоф е на 74 години. И той, и Чавес бяха социалисти, само че Теодоро желаеше "да построи страна, където всички могат да живеят дружно спокойно, несъмнено и да работят, където нашите разлики могат да бъдат решени без насилие".

[b]„ Вярвам в триумфа на България “[/b]

Теодоро Петкоф е наследник на българин и полска еврейка, емигрирали във Венецуела през 30-те години на предишния век. Контактите му с България са променливи. Той е посещавал страната няколко пъти - за първи път през 1960 година, а за финален - през 1994 година.
 Бившият испански министър председател Фелипе Гонсалес получава от името на Петков премия за публицистика. Бившият испански министър председател Фелипе Гонсалес получава от името на Петков премия за публицистика. / БГНЕС
През 1966 година той посещава ненадейно родното село на татко си Ветрен дол. Вече бил прочут във Венецуела - студентски водач и деен участник във въоръжената опозиция против режима на Хименес. Жителите на селото още помнят изненадващото му посещение.

[b]За България Теодоро Петкоф споделяше: "Макар че съм роден във Венецуела, постоянно съм повтарял, че съм българин. Вярвам, че ще съумеете. Но първо би трябвало да създадете по-справедливи закони. Закони, които да важат за всички!".[/b]/БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР