Почина големият български художник и общественик Светлин Русев. Той е

...
Почина големият български художник и общественик Светлин Русев. Той е
Коментари Харесай

Почина големият български художник Светлин Русев


Почина огромният български художник и държавник Светлин Русев. Той е умрял на 84-годишна възраст в дома си.

[i]Истинският художник е подготвен с глава да разрушава стени, бе декларирал в едно от интервютата, давани пред БГНЕС акад. Русев.

Личният образец е по-голям от препоръките, споделяше ученият. За художника няма възраст и не са годините, които го определят", споделяше още той. [/i]

"България загуби един от мъдреците си. Гениален актьор, пред който се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от дребното хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с доброта, която показваше обич към индивида и го стимулираше да прави положително. Той беше огромен и ще остане голям".

"Тъгувам дружно с вас и благодаря за шанса и щастието да съм го познавал. Поклон пред безконечната му памет", написа министър председателят до фамилията и околните на Светлин Русев.

"Творец със жанр, държавник с позиция, човек с достолепие. Светлин Русев беляза своето време с гения и творчеството си, които остават жалон в естетическата еволюция на родното изкуство. Поклон пред светлата му памет!", написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook.

Русев е художник, държавник и колекционер на творби на изкуството. 84-годишният учен е приключил живопис при професор Дечко Узунов. Той беше ръководител на Съюза на българските художници, шеф на Националната художествена изложба, два пъти народен представител.

Роден е на 14 юни 1933 година в плевенското село Върбица. От 2003 година е учен на Българската академия на науките. Почетен лекар на Шуменския университет. Член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин. Почетен ръководител на АИАП в Париж. Почетен член на „ Ника-Кай “, Япония. Почетен член на „ Кюнстлерхаус “, Виена.

Лауреат е на Димитровска премия от 1969г.. Носител е на още доста награди за изкуство, сред които огромната премия на Съюза на българските художници (1986), премия „ Владимир Димитров – Майстора “ (1987), на името на Кирил Петров (1988), премия за портрет Радом – Полша, премия „ Габриел Оливие “ – Монако.

Удостоен е с държавно звание Народен художник. Носител е на държавната премия „ Паисий Хилендарски “.

Негови произведения са изложени в Национална художествена изложба в София и са част от доста художествени галерии и частни сбирки в България и чужбина.

Поклон пред паметта му! /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР