Почина големият български художник и общественик академик Светлин Русев. Той

...
Почина големият български художник и общественик академик Светлин Русев. Той
Коментари Харесай

Почина големият български художник и общественик Светлин Русев

Почина огромният български художник и държавник учен Светлин Русев . Той е умрял на 84-годишна възраст в дома си, заяви NOVA.

Светлин Русев е един от най-изявените български създатели на XX и XXI век . Завършил е живопис при професор Дечко Узунов.

Неговите картини са мечтан експонат във всяка изложена сбирка . Автор е на десетки пана и фрески, в това число в НДК и църквата в Рупите.

Светлин Русев взе участие интензивно в публичния и политическия живот . Бил е ръководител на Съюза на българските художници, шеф на Националната художествена изложба и два пъти народен представител в групата на Българска социалистическа партия.

Ето какво споделя в изявление от 2016 година за гибелта : "Лично от моята гибел не мога да изпитвам боязън, тъй като по този начин или другояче не мога да избягам от нея. Единственият боязън изпитвам от хаоса, който мога да оставя и от несвършената работа. Защото има неща, които постоянно смяташ, че би трябвало да се довършат, а не са довършени ".

Премиерът написа до фамилията и околните на Светлин Русев : "България загуби един от мъдреците си! Гениален актьор, пред който се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от дребното хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с доброта, която показваше обич към индивида и го стимулираше да прави положително. Той беше огромен и ще остане огромен. Тъгувам дружно с вас и благодаря за шанса и щастието да съм го познавал. Поклон пред безконечната му памет! "

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР