Почина Чарлз Симич, поетът, носител на наградата Пулицър за 1990

...
Почина Чарлз Симич, поетът, носител на наградата Пулицър за 1990
Коментари Харесай

Почина известен поет, носител на Пулицър

Почина Чарлз Симич, поетът, притежател на премията " Пулицър " за 1990 година, който възхищаваше критици и читатели с неповторимото си изкуство на лиризъм и спестовност, трагични прозрения и унищожителен комизъм. Той си отиде на 84-годишна възраст.

Смъртта на Симич, стихотворец лауреат на Съединени американски щати в интервала 2007-2008 година, беше доказана в понеделник от редактора на издателска къща " Алфред А. Нопф “ Дан Халперн. 

Автор на десетки книги, Симич е сочен от мнозина като един от най-великите и истински поети на своето време, който не е писал на британски до 20-те си години. Роден е в Белград, Югославия, а името му по рождение е Душан Симич (също срещано като Симик). Превеждан е и на български.

Става американски жител през 1971 година, а две години по-късно стартира работа като учител в университета на Ню Хемпшир, където остава десетилетия наред.

Неговата мрачна, само че комична вероятност е завършена частично от годините му на израстване във военновременна Югославия. Стиховете му са къси и остри, с изненадващи и от време на време внезапни промени в настроението и облиците, като че ли отразяващи жестокостта и произволността, с които е привикнал от дребен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР