Почина българският политик, математик и дипломат Благовест Сендов. Информацията потвърдиха

...
Почина българският политик, математик и дипломат Благовест Сендов. Информацията потвърдиха
Коментари Харесай

Почина академик Благовест Сендов

Почина българският политик, математик и посланик Благовест Сендов. Информацията потвърдиха за Клуб Z от отдел Връзки с обществеността на Българска академия на науките.

Той е роден на 8 февруари 1932 година в Асеновград. През 1956 година приключва висшето си обучение в Софийския университет, специализирал е изчислителна математика в Лондон и Москва, а през 1964 година пази кандидатска дисертация.

Сендов е професор е по числени способи в СУ " Св Климент Охридски ". Автор е на над 200 научни изявления в региона на теорията на апроксимациите, компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия и други, а по този начин също и на 7 монографии и над 30 учебника.

Кандидат на науките от 1964 година, професор от 1968 година, член-кореспондент от 1974, академик (1981) и ръководител на БАН (1988 – 1991).

От Българска академия на науките през днешния ден написаха:

" Българската академия на науките с надълбоко огорчение оповестява, че на 19 януари 2020 година на 87-годишна възраст умря акад. Благовест Сендов, знаменит български математик, бележит общественик и държавник – ректор на Софийския университет, основен теоретичен секретар на Българската академия на науките, ръководител на Българската академия на науките, ръководител на Народното събрание на Република България и дипломат на България в Япония.

Светла му памет! "

„ Сендовска система “

Освен с политическите и научните си изяви, Благовест Сендов е прочут и с просветителния опит „ Проблемна група по образованието “, наричан разговорно „ Сендовската система “, който инициира, до момента в който е ректор на Софийския университет. ПГО е просветителна система, въведена пробно в 30 учебни заведения след решение на пленум по образованието през 1979 година Системата предлага нови способи на образование, както и с смяна в образователното наличие по класове. Учебниците са огромни и илюстрирани от Доньо Донев. Част от изучаваните предмети от всеобщата просветителната система са обединени, да вземем за пример предметът „ Природа “ сплотява проучването на биология, Химия, Физцика и География, а „ Чета, пиша, считам “ – Математика, Български език и Литература. От пети клас се учи програмиране, като за задачата се употребява известният за просветителни потребности език Лого. Обучението се организира целодневно. До V клас учениците не са документално оценени. В някои класове учениците стартират своето образование на 6-годишна възраст. Новаторският учебен развой е умислен за демократизация на образованието, което да минава с лекост под формата на игра и развлечение. Въпреки това планът среща отрицание, най-много от страна на някои родители и в интелектуалните среди, а поради включените творби на Джани Родари е наименуван „ прозападен “ и Съюзът на българските писатели организира подписка срещу плана.

Политическа кариера

Макар да е безпартиен и наследник на „ зложелател на народа “, Сендов е избиран неведнъж за депутат още по време на социализма. От 1986 година е заместник-председател на Съвета за духовно развиване при Министерския съвет, както и ръководител на Съвета за просвета. Парламентарната му кариера продължава и след 1989 година в границите на доминирани от БСП формации. Председател и заместник-председател на Народното събрание от 1995 до 1997 година, надлежно от 1997 до 2004 година

Сендов се кандидатира за президент на изборите през 1992 година с подгласник Отнян Сапарев,, като получава 2,24% от гласовете.

Бил е дипломат в Япония от 2004 до 2009 г. и Филипините (20 април 2006 – 19 септември 2014).

През май 2010 в разгара на митингите на учените от Българската академия на науките против декларираните от министъра на МОМН Сргей Игнатов намерения за разпускане на академията и прекосяване на всички проучвателен звена на директно послушание на министерствата, учен Благовест Сендов предлага на министър Игнатов и съгласува с него проект за нов Закон за Българска академия на науките.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права з
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР