Почина астронавтът Алън Бийн - четвъртият човек, стъпил на Луната,

...
Почина астронавтът Алън Бийн - четвъртият човек, стъпил на Луната,
Коментари Харесай

Напусна ни още един лунен пътешественик - астронавтът Алън Бийн

Почина астронавтът Алън Бийн - четвъртият човек, стъпил на Луната, предадоха осведомителните организации. След работата си в НАСА той стана известен като художник, само че мотор на вдъхновението му още веднъж беше космосът, който се трансформира в съществена тематика на неговите произведения.

За кончината на 86-годишния Бийн оповестиха членове на фамилията му. Той е болен преди две седмици, когато се е намирал в щата Индиана. Починал е в болница в Хюстън.

Астронавтът Майк Масимино назова Бийн " най-удивителния човек ", който в миналото е срещал.

" У него по неповторим метод се съчетаваха техническите достижения на астронавта и креативните на художника ", показа Масимо, който е измежду участниците в двата първи полета със совалка.

" Спомняме си за астронавта от " Аполо 12 " Алън Бийн, който стъпи на Луната през 1969 година, управляваше екипажа на " Скайлаб " през 1973 година След работата си като астронавт стартира да рисува удивителни светове, които единствено той би могъл да види по този метод. " - се споделя в известие на НАСА.

Бийн е поканен в американската галактическа организация през 1963 година Преди това е бил летец-изпитател на военни самолети.

Бил е част от два галактически полета. Първият е през 1969 година - тогава е водач на лунния модул на " Аполо 12 ".
След задачата той споделя какъв брой рискована се е оказала тя:
" Възприемахме това като научна фантастика в доста по-голяма степен, в сравнение с другите хора. Знаехме какъв брой е комплицирано. Знаехме какъв брой доста неща би трябвало да създадем вярно. То е все едно да предприемеш странствуване през Сахара, да излезеш и да спреш за два дни. А след това да се надяваш, че моторът ще възпламени, другояче всичко свършва. "



През 1973 година той става пълководец на втората пилотирана експедиция към американската орбитална станция " Скайлаб ".

Напуска НАСА през 1981 година и стартира кариера на художник. В картините му постоянно участва галактическата тема. Например, следи от стъпки върху Луната или нашивки от скафандър със следи от лунен прахуляк.

" Той освен показваше тези изумителни моменти от историята, моменти, които не биха могли да бъдат предадени от камера. Това можеха да създадат единствено картините, които той, нагледно казано, посипа с лунен прахуляк. Тези картини увековечиха освен него, само че и цялата стратегия " Аполо " - показа пред Би Би Си историкът Робърт Пърлман.

 Над хоризонта изгрява... Земята
Над хоризонта изгрява... Земята

Исторически гледки от космоса...

Преди Бийн на Луната стъпиха Нийл Армстронг и Баз Олдрин с задачата " Аполо 11 " през юли 1969 година, както и още един участник в експедицията " Аполо 12 " - Чарлз Конрад.

От четиримата първопроходци по лунната повърхнина жив е единствено 88-годишният Олдрин.

В рамките на лунната стратегия на НАСА до спътника на нашата планета стигнаха 24-ма астронавти, 12 от тях стъпиха на неговата повърхнина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР