Почина актьорът Васил Стойчев. Един от най-достойните и най-уважаваните наши

...
Почина актьорът Васил Стойчев. Един от най-достойните и най-уважаваните наши
Коментари Харесай

Почина актьорът Васил Стойчев

Почина артистът Васил Стойчев. Един от най-достойните и най-уважаваните наши артисти си е отишъл от този свят, малко преди да навърши 85 години, оповестиха от Съюза на артистите в България.
На фотографията: Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев по време на церемонията по връчване на премиите " Икар " на Съюза на артистите през 2013 година. БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ/АРХИВ

„ Аз си мисля, че великата мощ на театъра и неговата безкрайност имат връзка с обстоятелството, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра ", напомнят от САБ думите на Стойчев.

Поклонението ще се състои на 18 юли, събота, в 11:00 ч. във фоайето на Народния спектакъл.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 година в град Кюстендил в фамилията на фотограф - „ Фото Бански ". Завършва Образцов стопански колеж в София, една година учи във ВИИ „ Карл Маркс " и През 1954-1959 е студент във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов " със компетентност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов.

Заедно с сътрудниците си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска " Бургас. През 1960/61 дружно със брачната половинка си Виолета Бахчеванова е назначен в Народния спектакъл, където прекарва 50 години от креативната си кариера. Има изяви и на сцената на Театър 199. Стената на славата пред театъра пази загатна за Бахчеванова и Стойчев с отпечатъци, обръщение и шарж.

Играе и в Радиотеатъра в БНР и в телевизионния спектакъл.

Васил Стойчев е притежател на премията „ Икар " на Съюза на артистите в България „ за извънреден креативен принос към българския спектакъл " през 2013 година.

Поклон пред светлата му памет!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР