Почетен знак на МВР получи началникът на районната служба по

...
Почетен знак на МВР получи началникът на районната служба по
Коментари Харесай

Пожарникар от Лом получи почетен знак на МВР

Почетен знак на Министерство на вътрешните работи получи началникът на районната работа по пожарна сигурност и отбрана на популацията в Лом гл. контрольор Максим Димитров. Поводът е професионалният празник на огнеборците, а повода дългогодишната му безукорна работа.
С ефектна демонстрацията по гасене на пожар и избавяне на потърпевши пожарникарите означиха празника. Видяха я десетки жители, възпитаници, деца от детските градини в Монтана. Тук бяха и шефът на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи ст. комисар Пламен Томов, кметът на общината Златко Живков, регионалния шеф Росен Белчев.
„ Тази година беше доста натоварена в противопожарно отношение, съобщи ст. комисар Венцислав Райков. Общо 1585 пожара са гасени до момента, 985 предходната година. Със 700 повече са запалванията на сухи треви на територията на региона. Причините са освен метеорологичните условия и засушаването, само че и човешката немарливост. Работата ни е доста натоварена, само че съумяваме да ограничим разпространяването на пожарите и не сме пуснали опожаряването на гори и обитаеми места, добави ст. ком. Райков.
„ Най-трудното в нашата работата е спасяването на човешки живот. В сериозни обстановки за малко време би трябвало да вземеш бързо решение. Когато е заплашен човешки живот, не мислим за личната си безопасност”, сподели гл. инсп. Максим Димитров. То си спомня най-тежкия случай в 40-годишната си професионална кариeра. Преди повече от 10-години в жилище в Лом избухнала газова бутилка. Собственикът умрял, а двама от сътрудниците му потърпевши тежко.
Пред множеството ст. ком. Венцислав Райков заяви имената на отличените за добра работа през годината огнеборци. Кметът на Монтана Злтако Живков подари на пожарникарите спортни принадлежности и готварски такъми за служебната кухня.
На 14 септември, 1905 година е образуван първият пожарникарски общ брой в столицата и на тази дата от 1995 година се отбелязва професионалния празник на огнеборците.
Историята на противопожарната защита в област Монтана стартира доста по рано. Веднага след Освобождението в град Лом се основава доброволна толубаждийска банда за гасене на пожари. На 24 юни 1879 година градският съвет взема решение да сътвори пожарна команда. Закупени са помпа, канджи, въжета и друго съоръжение. Назначени са първите щатни пожарникари със заплата от 50 франка. По това време в страната няма документ или закон, който да урежда противопожарната защита на държавно равнище. Ломската пожарна команда е една от първите в страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР