Почасови здравно-социални услуги ще се предоставят в община Ловеч на

...
Почасови здравно-социални услуги ще се предоставят в община Ловеч на
Коментари Харесай

Почасови здравно-социални услуги ще се предоставят в община Ловеч на възрастни хора

Почасови здравно-социални услуги ще се дават в община Ловеч на възрастни хора, заяви Мая Василева, шеф на отдел "Здравеопазване, обществени и юношески действия и спорт " в общинската администрация. За задачата от там приготвят планово предложение за безплатна финансова помощ по Оперативна програма "Развитие на човешките запаси ".

По плана се планува да бъдат назначени медицински сестри и рехабилитатори, които, разпределени по региони, ще поставят грижи за нуждаещи се хора в домашна среда, ще правят медицински операции и ще купуват медикаменти, съобщи Василева. По думите й няма ограничаване да бъдат назначени даже хора, които са придобили право на пенсия.

"Това ще даде опция за по-добри приходи на пенсионираните медицински служащи. Идеята е да бъде включен целият запас от хора, които желаят да работят в тази сфера ", добави Мая Василева.

Патронажните грижи ще са ориентирани към хора над 65 години с ограничавания или в неспособност за самообслужване, както и към хора с увреждания и техните фамилии, хора, които нямат близки и за които има обществена нужда от почасови услуги. В момента се събира информация за нуждаещите се и искащите да получават услуги по плана от всички обитаеми места в общината. Ще се изготви разбор, на основата на който да се дефинират целевите групи консуматори, както и да се планува назначението на нужния брой медицински лица и обществени асистенти, сподели Василева.

Тя уточни още, че този план е извънредно нужен, изключително за хората в дребните обитаеми места, които са лишени от ежедневни здравни грижи. Целта е също да се ограничи потребността от настаняването им в профилирани институции.

Предвиденият бюджет за община Ловеч е над 380 хиляди лв., като услугите ще стартират да се дават от септември.

Предложението би трябвало да бъде прегледано от Общинския съвет на идващото му съвещание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР