Побелели коси и дълбоки бръчки: старостта е тема, която особено

...
Побелели коси и дълбоки бръчки: старостта е тема, която особено
Коментари Харесай

Хората са изплашени! Опасно ли е приложението FaceApp?

Побелели коси и дълбоки бръчки: старостта е тематика, която изключително младежите заобикалят. Въпреки това сега доста от тях изгарят от предпочитание да схванат по какъв начин биха изглеждали на старини. Приложението FaceАpp предлага на потребителите тъкмо това: да "остареят " с няколко десетилетия единствено за секунди. Или пък да се подмладят. Нужни са единствено една фотография и няколко кликвания.

През последните дни обществените мрежи се изпълниха с набръчкани лица. Известни артисти, спортисти и музиканти от целия свят също разгласиха свои състарени фотоси. И по този начин провокираха световна нервност, която мъчно може да остане незабелязана.

Какво се крие зад FaceApp?

Приложението FaceАpp е доказателство за това какъв брой елементарно и неусетно през днешния ден изображенията могат да бъдат манипулирани. В основите на програмата е заложен изкуствен интелект, който познава добре естествените процеси на стареене и може да ги приложи към всяко лице. Онези, които желаят да се подмладят с няколко години, да тестват нова прическа или небрежно да се снабдят с брада, също могат да го създадат благодарение на FaceApp. Засега изборът не е доста огромен, а по-значителните промени изискват повече вложения. Някои функционалности, като виртуалните мустаци, да вземем за пример, са налични единствено против еднократно възнаграждение в размер на 44 евро или против едногодишен абонамент от 20 евро.

Милиони хора по света са полудели по FaceApp. За съветската компания Wireless Lab, създала приложението, това е голям триумф. В момента продуктът им е преди всичко в света по брой изтегляния в магазините на Apple и Android. Успехът обаче не идва незабавно: приложението е на пазара от към две години. То стана известно едвам в този момент, когато известни персони от целия свят започнаха да разгласяват свои фотоси в мрежата.

След като манията по FaceApp стигна и до обществените мрежи, се появиха и първите сериозни гласове. Експерти предизвестяват, че фотосите и персоналните данни на потребителите могат да попаднат в неверни ръце. Дали е по този начин? Какво споделят от компанията, създала приложението?

Централата на компанията Wireless Lab се намира в Санкт Петербург. Това се схваща от общите условия за приложимост. С изключение на тази информация обаче за компанията не се знае нищо друго. При по-задълбочен взор върху разпоредбите за дискретност, първичният екстаз от използването на приложението бързо изчезва. Компанията освен че събира данни от потребителите, само че и съхранява изображенията. Критиците се опасяват, че съветската страна може да ги употребява за лични цели. Въпросът е какво ще прави Владимир Путин със фотосите на милиони хора?

"Нищо ", споделя шефът на компанията Ярослав Гончаров. По думите му, в приложението се качват единствено изходните изображения на потребителите, които те желаят да обработят. Гончаров изяснява, че запаметяването и обработката на фотосите са по-ефективни в така наречен облачно пространство. За тази цел сървърите не били в Русия, а да вземем за пример в Съединени американски щати, Сингапур или Ирландия. Освен това били благосъстоятелност на Амазон или Google. Той твърди, че множеството фотоси се изтриват в границите на 48 часа, както и че метаданните се дават единствено на рекламни сътрудници. Гончаров акцентира, че това не е нищо ново, Facebook и Google от дълго време имат сходна процедура.

Критиците обаче не имат вяра на думите на Ярослав Гончаров. Федералният прокурист по отбраната на данните Улрих Келбер предизвестява, че значими персонални данни могат да попаднат на неверното място. Според него формулировката в изискванията за прилагане е прекомерно "неясна ". В Съединени американски щати пък всички към този момент са нащрек, изключително след изказванието, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016. Руска компания, която събира данни и съхранява фотоси? Нищо чудно в скоро време и ФБР да се заеме с FaceАpp.

Сенаторът Чък Шумър към този момент изпрати писмо до управляващите, с което упорства организацията за отбрана на потребителите и ФБР да проучат дали разработчиците на приложението предават данни от жители на Съединени американски щати на трети страни. В неговото писмо се твърди: "дълбоко притеснителен " е фактът, че "една противникова мощ, извършваща киберпрестъпления против Съединени американски щати ", може да се снабди с персонална информация на толкоз доста жители. Участниците в идната конкуренция за Белия дом би трябвало неотложно да изтрият приложението, считат демократите.

Само тъй като става дума за Русия?

След като първата вълна на отвращение утихна, специалистите обявиха, че суматохата е била пресилена. Френски специалист по сигурността, употребяващ псевдонима Елиът Андерсън, е ревизирал какви данни употребява приложението на фонов режим. Пред "Гардиън " той изяснява, че в базата с данни се качват само фотосите, определени от потребителите. По-рано в обществените медии се разпространяваха клюки, че FaceApp ще събира всички фотоси, съхраняващи се в телефоните.

Освен фотосите, приложението ще резервира модела и серийния номер на смарт телефона - данни, които множеството други приложения също изтеглят за разнообразни разбори. Спроде френския специалист, страхът от FaceApp се дължи най-много на обстоятелството, че става дума за съветска компания. Но дали фактически е по този начин? И дали фотосите на потребителите въпреки всичко ще бъдат употребявани и за други цели? Това към момента не е ясно. Също толкоз неразбираем е и въпросът дали на старини в действителност ще изглеждаме по този начин, както ни демонстрира приложението.

Източник: "Дойче Веле "

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР