Побеждаващите спортисти - а такива (Пхенян) е имал много през

...
Побеждаващите спортисти - а такива (Пхенян) е имал много през
Коментари Харесай

С. Корея и олимпиадата: бомби, медийни затъмнения и слава

Побеждаващите спортисти - а такива (Пхенян) е имал доста през годините, могат да се употребяват, с цел да носят популярност на страната и нейните боготворени водачи.

Провалите обаче могат да накърнят облика, който режимът желае да си сътвори, и това е изключително мъчително, когато провалите идват от върлите врагове - Япония, Съединени американски щати или Южна Корея. Ако Северна Корея в действителност вземе присъединяване в зимната олимпиада в южнокорейския град Пьончан, това ще бъде разчупване на дипломатическите ледове сред двете страни, които официално към момента са във война.

За Северна Корея, която си разменя обиди и закани с Вашингтон и Сеул поради неотдавнашните си нуклеарни и ракетни опити, на карта ще бъде заложена националната й горделивост, въпреки че единствено двама нейни спортисти са съумели да се класират за присъединяване в зимните Игри.

Северът взе участие в зимните олимпиади от 1964 година, а в летните - от 1972-а, само че страната, меко казано, не свети с особени триумфи. Тя е спечелила общо 56 медала - 16 от тях златни.

Като съответствие сред броя на медалите й от летните олимпиади към Брутният вътрешен продукт, тя заема 7-о място в света. Повечето от медалите са от спортове като битка, повдигане на тежести, джудо и бокс. А от зимни олимпиади тя има единствено два медала.

Загубите не се демонстрират по малкия екран

В Северна Корея спортните събития съвсем постоянно се излъчват на запис - при положение, че резултатът не е удобен за Пхенян. На Азиатските игри през 2014 година се стигна до случай с допустимо максимален залог. Мъжкият футболен тим на страната доближи до финала и трябваше да се изправи против Южна Корея - смъртния зложелател, който освен това бе и хазаин.

Имаше голяма пропагандна акция, само че в последна сметка Северна Корея победи с 1:0, като победният гол бе маркиран в спомагателното време. Новината за мача бе пренебрегната (в Северна Корея).

Какво става, в случай че загубиш

Елитните спортисти се радват на респект в Северна Корея. Ако завоюват на олимпиада, те могат да бъдат наградени с коли и даже жилища. За тях се устройват победни шествия, а триумфите на медалистите се изясняват с голямата благотворителност и грижа на севернокорейската система и, несъмнено, персонално на славните й водачи.

Говори се, че неприятно показали се спортисти са били изпращани в затворнически лагери, само че анализатори предизвестяват, че тези клюки не са доказани.

"Загубите, най-малко през последните десетилетия, водят до рецензии. Държавата въпреки всичко схваща, че в случай че стартира да изпраща спортисти в концлагери, скоро ще остане без спортисти, - сподели Фьодор Тертицки, анализатор от профилирания уебсайт за вести от Северна Корея - NK News. - Доколкото зная, в днешна Северна Корея, даже в случай че те изгубят пагубно, няма да бъдат изключени от партията (но ще би трябвало да си създадат мощна самооценка на идващото идеологическо събрание). "

Нещата може и да са се трансформирали през последните години, само че един джудист, който загуби на финала на Азиатските игри в Пекин през 1990 година, а по-късно избяга (от Северна Корея), сподели, че е бил изпратен да работи в каменовъглена мина поради загубата.

Освен това, наподобява, че не е имало никакви случаи на бягства на спортисти по време на олимпиади. Подобно на дипломатите, фамилиите на спортистите остават в родината и са уязвими, в случай че някой състезател реши да забегне.

Бойкоти и бомби

Много страни от комунистическия блок, в това число Северна Корея, последваха образеца на Съветския съюз и бойкотираха олимпиадата в Лос Анджелис през 1984 година, която пък се състоя след проведения от Съединени американски щати западен протест на московската олимпиада през 1980 година в митинг против руската инвазия в Афганистан.

През 1988 година обаче за хазаин на лятната олимпиада бе определена южнокорейската столица Сеул и това напряко вбеси Пхенян. Той поде акция да се промени мястото на игрите или най-малко двете Кореи да ги провеждат взаимно, споделя Тертицки.

Като част от подмолните способи за бойкот против Юга, сътрудници на режима взривиха аероплан на южнокорейската самолетна компания през 1987 година и убиха 115 души. Агентката на Северна Корея, която взриви самолета, съобщи пред Би Би Си през 2013 година, че нейните началници й споделили, че този акт "ще провокира безпорядък и ужас в Южна Корея " и "ще бъде огромен удар за революцията ".

Разчупване на леда

Ако Северът в действителност вземе присъединяване в Пьончан, очакванията на страната ще легнат на плещите на единствените двама нейни класирали се спортисти - двойката по фигурно пързаляне Ким Джу-сик (на 25 г.) и партньорката му Рьом Те-ок (на 18). Техният канадски треньор описа, че попаднали при него като "необработен елмаз ", само че добави пред Ройтерс, че "съкровената им фантазия е да станат международни първенци ".

Някои анализатори виждат в живия интерес на севернокорейския водач Ким Чен-ун от идната олимпиада маневра, с която да усъвършенства репутацията на страната след многомесечно дрънчене на оръжие против Съединени американски щати на фона на ракетните опити. А за Южна Корея присъединяване на Севера в игрите е късмет да се подсигурява, че олимпиадата ще премине без саботиращи оръжейни опити от страна на Пхенян.

Предложението на Ким се преглежда също и като опит да се вбие чеп сред Сеул и неговите съдружници във Вашингтон, които се пробват да принудят Пхенян да приключи ракетната си стратегия посредством акция с оптимален напън.

* Превод за Българска телеграфна агенция на Васил Сотиров.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР