Победителят взима всичко - заглавието на известната песен на АББА

...
Победителят взима всичко - заглавието на известната песен на АББА
Коментари Харесай

Победителят взима всичко: Формула 1 очаква най-вълнуващия финал от години

Победителят взима всичко - заглавието на известната ария на АББА разказва най-правилно обстановката преди последния старт за сезона във Формула 1. В неделя целият свят ще прикове взор към Абу Даби, където и Люис Хамилтън ще решат разногласието за международната купа.

Двамата влизат в уикенда с - по 369.5, което е гаранция за представление.

За борбата посред им към този момент се приказва като за една от най-оспорваните въобще във Формула 1. В богатата история на спорта единствено един път двама водачи са с равни точки преди последния старт, като това е през 1974 година в разногласието сред Емерсон Фитипалди и Клей Регацони, когато бразилецът печели втората си международна купа.

Тогава обаче сезонът се състои от едвам 15 старта, което прави актуалната драма след 21 надпревари доста по-голяма. През 1994 и 1997 година преди последното съревнование разликата е единствено точка. Експерти съпоставят тазгодишната развръзка единствено със сезон 2010, когато трима водачи бяха с опция за купата преди последния старт, или 2012 година, когато Себастиан Фетел изпревари Фернандо Алонсо с едвам три точки.

В по-далечното минало най-драматичният край е от 1984 година, когато Ники Лауда печели купата със единствено половин точка пред Ален Прост.

Ситуацията е ясна - този, който приключи по-напред ще стане първенец, само че залогът е извънредно огромен. Титла за Хамилтън ще бъде рекордна осма за него, която ще го прати пред именития Михаел Шумахер. Ако Верстапен победи, то купата ще е първа за 24-годишния нидерландски водач, само че и ще постави завършек на превъзходството на " Мерцедес ", почнала през 2014 година с турбо-хибридната епоха.

Два разнообразни свята, преследващи една цел

" Макс е хлапе, а Люис е най-опитният водач и последният човек, против който желаете да се изправите в подобен миг. Мисля, че е занаятчия на психическите игри, а също така акцията, която започнаха той и " Мерцедес " против Макс не е доста почтена ", разяснява в навечерието на уикенда някогашният началник на Формула 1 Бърни Екълстоун.

Британският предприемач отхвърли да направи прогноза по какъв начин ще се развие конкуренцията в Абу Даби. Експерти обаче детайлно разясняват разликите сред двамата противници за купата.

Хамилтън, който от години е емблемата на Формула 1 и е на път да усъвършенства огромна част от върховете в спорта, е фигура, която не оставя никого апатичен. Британецът е деен освен на пистата, като в последните години разяснява доста тематики от публичния живот. Като първият цветнокож водач във Формула 1 Хамилтън интензивно поддържа въпроса за расовото пълноправие.

 Победителят взима всичко: Формула 1 чака най-вълнуващия край от години
© Associated Press

Той приказва и за човешките права, а в последните надпревари в Близкия Изток кара с каска с цветовете на ЛГБТИ придвижването.

Съперникът му Верстапен избира да приказва само по тематики, свързани с неговото каране и Формула 1. Нидерландецът рядко се появява по всемирски събития, а неотдавна сподели, че " работата на водачите не е да се занимават с политика ".

" Хамилтън и Верстапен са като два разнообразни свята, които преследват една цел. Различават се по доста неща, освен годините им във Формула 1. Мисля, че тяхната борба кара още повече хора да наблюдават спорта като има от всичко - драма и конспирация до последно. Тази борба идва като по поръчка за американските притежатели на спорта ", разяснява международният първенец от 1997 година Жак Вилньов.

Според някогашния канадски водач Верстапен е първият, който съумява да притисне Хамилтън до стената. " През последните години борбата се води главно сред водачите на " Мерцедес ", в случай че изключим 2017 и 2018 година, когато Фетел провокира Хамилтън. Но тогава конспирация имаше доникъде на сезона. Сега за пръв път виждаме Хамилтън под съществено напрежение до края ".

В средата на сезона Верстапен имаше преднина от 32 точки. Преди последните четири надпревари водачът на " Ред бул ", само че оттогава Хамилтън взе три следващи победи. Според мнозина това дава психическото преимущество на седемкратния първенец.

Никой няма да отстъпи

" Трудно е да се каже кой има преимущество. Люис завоюва последните три старта и е в отличен темп. Макс е доста непрекъснат през цялата година и е с болид, който се показва прелестно на всяка писта. Единственото несъмнено е, че никой от тях няма да отстъпи ", разяснява Деймън Хил - международен първенец за 1996 година

Британецът си пожела надпреварата да се реши без произшествия и да няма злополука.

Споменаването на конфликт обаче не е инцидентно. Лагерът, който поддържа Хамилтън, няколко пъти напомни, че отпадане на двамата в Абу Даби е в интерес на Верстапен, защото водачът на " Ред бул " има повече победи (девет против осем) и в случай че двамата завършат с равни точки, то той ще е първенец.

" Естествено, че се притеснявам от сходен сюжет ", сподели шефът на " Мерцедес " Тото Волф.

Сблъсъци сред Хамилтън и Верстапен през сезона към този момент имаше. Във Англия на водачът на " Ред бул " отпадна след контакт сред двамата, а Хамилтън завоюва надпреварата. По-късно на имаше нов конфликт, при който и двамата не приключиха.

 Победителят взима всичко: Формула 1 чака най-вълнуващия край от години
© Associated Press

И двата случая се разминаха без съществени контузии, само че демонстрираха неотстъпчивостта им на пистата. Експерти обаче се сплотиха към мнението, че без актуалните условия за сигурност във Формула 1, и двата случая са щели да бъдат съдбовни.

Борбата за международната купа сред двамата не остави никого безразличен, като експерти и някогашни водачи са разграничени в мненията си. По-голяма част от интернационалните анализатори са британци, които поддържат Хамилтън, което оставя усещането измежду необятната аудитория, че седемкратният първенец е по-предпочитаният водач.

" Ред бул ", от своя страна, употребяват това, като постоянно Верстапен и екипът му припомнят, че виновните фактори и ФИА поддържат Хамилтън. " Очевидно се отсъжда непочтено, единствено мен санкционират. Ясно е, че разпоредбите не важат за всички ", разяснява Верстапен, връщайки се към последния случай сред него и Хамилтън в Саудитска Арабия.

Състезанието в Джеда изостри още повече връзките им, откакто Хамилтън разгласи, че противникът му " минава границата ". В Абу Даби Верстапен отвърна с това, че е си за Хамилтън и " Мерцедес ".

Финал по холивудиски

" Този спорт имаше всичко през този сезон и ни даде още повече екшън в неделя ", разяснява Рос Браун, който сега е състезателен шеф на Формула 1 и един от ръководителите на компанията-собственик " Либърти медия ".

Извън спортния детайл, притежателите на спорта предостатъчно потриват ръце, защото сезон 2021 е единствено следващата парченце от пъзела, която подрежда Формула 1 като представление. Партньорството на спорта с компанията за стрийминг услуги " Нетфликс " за поредицата " Карай, с цел да оцелееш " (Drive to Survive) е един от факторите, които усилиха фрапантно интереса към Формула 1 в Съединени американски щати и измежду по-младите.

Решаване на купата в последния старт идва като по-голям бонус за всички в спорта.

За да бъде още по-драматично и мъчно за прогнозиране, надпреварата ще се организира на фрапантно, която има нов бранш. До момента конкуренциите в Абу Даби бяха определяни за скучни, само че в този момент уредниците се надяват това да се промени.

" Имаше толкоз доста интриги, борби и напрежение сред двете настоящи лица. Всичко беше просто сензационно. Изминаха 47 години, откогато влязохме в последното съревнование с двама кандидати, които имат едни и същи точки. Mисля, че всеки желае да види какво ще стане в Абу Даби ", сподели още Рос Браун.

Състезанието за Гран при на Абу Даби е в неделя от 15 часа българско време и ще се излъчва по " Диема спорт 3 ".

Точкуване във Формула 1
1-и: 25 точки
2-и: 18 точки
3-и: 15 точки
4-и: 12 точки
5-и: 10 точки
6-и: 8 точки
7-и: 6 точки
8-и: 4 точки
9-и: 2 точки
10-и: 1 точка
Най-бърза обиколка: 1 точка

Заб. При равни точки Макс Верстапен ще е първенец.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР