Победителят на парламентарните избори в Испания, социалистът Педро Санчес е

...
Победителят на парламентарните избори в Испания, социалистът Педро Санчес е
Коментари Харесай

Педро Санчес не бърза със съставянето на коалиция

Победителят на парламентарните избори в Испания, социалистът Педро Санчес е единственият, който може да сформира държавна коалиция след раздробяването на десницата, само че той реши да употребява цялото време, с което разполага, минимум един месец, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 26 май испанците ще застанат пред урните за евроизборите, ще гласоподават също на локални и доста районни избори (в 12 области от общо 17). Преди да избере разновидността за коалиция Педро Санчес, ще би трябвало да оцени разположението на силите.

" Ще изчакаме да забележим какво ще се случи на локалните избори (... ) в доста самостоятелни области, и несъмнено, на евроизборите ", съобщи през вчерашния ден председателката на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Кристина Нарбона в изявление за националното радио. " Нищо не ни притиска... към момента сме в предизборна акция ", добави тя.

Провалът на консерваторите

========================

Педро Санчес може да си разреши да изчака. " Можем да продължим да се занимаваме с настоящите въпроси ", акцентира вицепремиерката Кармен Калво.

Дошъл на власт без избори, след събаряне на държавното управление на консерватора Мариано Рахой с избор на съмнение, Санчес се усеща легитимиран от безапелационната победа на парламентарните избори и спечелването на 123 места в 350-членния парламент. Още повече, че завоюва болшинство в Сената.

Той остави надалеч зад себе си консерваторите от Народната партия (НП), поддръжката за които се срина до 66 депутати по отношение на 137 на предходните избори през 2016 година

Коалиция сред партии от десницата към този момент не е опция за сформиране на държавно управление. Евентуален съюз на Национален парк с 57-те демократични депутати от " Сиудаданос " ( " Гражданите " ) и крайнодясната партия Вокс, която влиза в Народното събрание с 24 депутати, набира не повече от 147 места, надалеч от нужните 176 места за приемане на болшинство в 350-членния парламент.

Вариантите пред Санчес

====================

От друга страна, Санчес има няколко благоприятни условия. Може да продължи да ръководи самичък, както прави повече от 10 месеца, само че този път със 123 депутати, а не с 85. " Ще се опитаме ", съобщи Кармен Калво, която отбелязва, че гласоподавателите към този момент правят оценка партията и държавното управление.

Санчес може да предложения в държавното управление си " Подемос " ( " Ние можем " ), партията на радикалната левица, чиято поддръжка получи. Подкрепата за нея на изборите понижа - " Подемос " завоюва 42 места по отношение на 67 на предходните избори през 2016 година, което към този момент не й разрешава да диктува на Санчес изискванията си. С поддръжката на дребните районни партии Санчес получава парламентарно болшинство, без да би трябвало да разчита на поддръжката на каталунските сепаратисти.

Достатъчно е единствено един народен представител сепаратист да се въздържи, с цел да може Санчес още веднъж да завоюва избор на доверие, тъй като може да бъде определен за министър председател и с нормално болшинство.

Санчес може да образува също по-голяма коалиция с умерените каталунски сепаратисти от Републиканската левица на Каталуния, само че те са тежък и непредвидим съдружник.

Десницата го упреква, че е подготвен да " направи компромис " със сепаратистите за сметка на единството на Испания, въпреки че точно десните го принудиха да свика предварителни избори, като отхвърлиха да гласоподават бюджета за 2019 година

На доктрина Педро Санчес би могъл да се съюзи също със " Сиудаданос ", единственият вид, който му обезпечава безусловно болшинство (180 депутати общо). Но ръководителят на " Сиудаданос " Алберт Ривера поведе злостна акция против него, даде обещание, че " ще го смъкна от власт " и сподели, че има желание да оспори лидерската позиция на Национален парк в дясното политическо пространство.

Впрочем по-голямата част от деятелите на ИСРП не желае сходен съюз и в неделя вечерта скандираше: " Не с Ривера! ", когато приветстваше успеха на Педро Санчес.

А през вчерашния ден главната фигура на " Сиудаданос " в Каталуния Инес Аримадас още повече стесни опцията за съглашение, като съобщи на премиера социалист: " Имаме държавно управление, което е социална опасност. Ние ще станем лидер на опозицията ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР