Победител си само, ако на финала останеш жив, казваше трикратният

...
Победител си само, ако на финала останеш жив, казваше трикратният
Коментари Харесай

10 любими фрази на Ники Лауда

Победител си единствено, в случай че на финала останеш жив, споделяше трикратният международен първенец, горял като факла на пистата
Черната австрийска седмица не стопира. След като министър председателят Себастиян Куртц хвърли оставка поради корупционния скандал Ибисагейт, обвързван с съдружния му сътрудник, ден по-късно Австрия потъна в тъга от загубата на номер 7 в международната ранглиста на най-успешните водачи в цялата история на Формула 1 – Ники Лауда . Освен троент международен първенец в „ кралските гонки “, той е и един от най-уважаваните водачи в историята на спорта, който въпреки и тридесет години след привършване на кариерата му, никой още не е съумял да доближи върха му – шампионска купа както с Ферари, по този начин и с МакЛарън. 

Животът на Ники Лауда е изпълнен с както с грандиозни победи, по този начин и със злополучни събития. Които мъчно могат да бъдат претърпени без стоманена дисциплинираност и аскетизъм. Кои са фразите в житейската философия на Лауда, които 70 години го орисваха да е победител и го спасяваха от гибелта?      
1. Трябва да умееш да превръщаш всеки негатив в позитив
Това е първата максима на респектиращия австриец, роден във Венеция, който постоянно носи алена шапка на главата си по две аргументи . Първо, с цел да прикрие белезите си, останали от жестоката злополука от 1976 година. И второ, тъй като по този метод промоцира непознати марки и получава пари. И то много положителни. Преди 10 години той гордо разгласи, че рекламодател му е броил 1,2 милиона евро , с цел да разнася Лауда на козирката на шапката си логото на компания по време на всички надпревари от Формула 1. Всеизвестен е фактът по кое време е единствения път, когато я смъква - при изгубен бас от Михаел Шумахер за следващата купа на германеца.
2. Колкото по-малко приказваш, толкоз повече време имаш за значимите неща
1976 година несъмнено е съдбовната му година, в която кошмарът е неизразим по време на Гран при на Германия на пистата „ Нюрбургринг “.  Сигурно австриецът с лъскавото Ферари е предусещал бедата. Затова и дни наред е молел съотборниците му да не застават на старта, а да желаят по-добре обезопасени уреди. Но защото никой не откликва, Лауда потегля пръв, само че още във втората обиколка не съумява да вземе изострен ляв цех, болидът му се забива в огражденията и избухва в пламъци . Благодарение на трима негови сътрудници, асът на Скудерията е изваден от горящия автомобил. Но е реалност, че 55 секунди е обхванат в пламъци, в които топлината надвишава 800 градуса . Малко той по-късно  е превозен с хеликоптер до болничното заведение в Кобленц, откъдето е закаран и в клиника, профилирана за справяне в тежки случаи на изгаряния.
3. Победител си единствено тогава, когато най-после останеш жив
Ники Лауда оцелява по знамение. По-късно споделя, че е чувал отдалече молитвите на духовник, до момента в който му е давал последно причестяване. А яростта, която е провокирал духовника в полумъртвия играч, е върнала хъса му за живот. Лауда губи огромна част от дясното си ухо, клепача, веждата, половината коса, само че се снабдява с невиждана упоритост и вместо да се реалокира в пластичната хирургия, се насочва още веднъж към пистата. 
4. Щастието е зложелател. То те прави слаб. Внезапно, към този момент имаш какво да губиш
Едва шест седмици след ужасяващия случай,  феновете на високи скорости онемяват, когато виждат Лауда да загрява за Гран при на Италия на пистата „ Монца “. Щастлив, че още веднъж е в болида си, Лауда освен не трепва на завоите, а даже приключва четвърти.
5. Каквото и да ти се случва, би трябвало да си съвършен
Независимо, че събира овациите на финала, австриецът е гневен. „ Бях безусловно ужасяващ “, споделя той пред онемелите кореспонденти, до момента в който сменя кървавите си превръзки, прикриващи незарасналите му рани. Години по-късно, журналистът Найджъл Робрук споделя, че в никакъв случай не може да не помни гледката в този ден в бокса –  ядосания от загубата Лауда, който нервно крачи с обгорения си скалп и пропитите с кръв бинтове.
6. Много хора подлагат на критика Формула 1 поради това, че е непотребен риск. Но какъв щеше да бъде животът ни, в случай че правихме единствено това, което е нужно?
Макар съдбовната година да завършва на крачка от успеха, която му измъква най-яростния му съперник - Хънт, триумфът за Лауда идва още следващата- 1977-ма. И отново – през 1984 година. Общо 54 пъти Лауда се е качвал на подиума, а в 25 от тези случаи е бил и победител. 24 пъти австрийският ас е успявал да доближи до полпозишън в стартовете, в които взе участие.

Последното съревнование на Ники Лауда е през 1985 година . Той взе участие в Гран при на Австралия с тима на МакЛарън, само че за жалост отпада след 57 обиколки. Така една от огромните митове на спорта не съумява да приключи кариерата си с повдигане на купата. Но, все пак, е изпратен от трибуните с нестихващи аплодисменти.
7. Човек не може да научи нищо от успехите си. При загубите е друго нещо. Оттам можеш да си извлечеш заключения. 
Осем години откакто се разделя с пистата, Ники Лaуда се твърди, че не може да живее без нея. И взема решение да одобри предлагането на Лука ди Монтедземоло да поеме консултантска роля във Ферари. През 2001 година той сменя бокса и е назначен за екипен началник на Ягуар, само че още в края на 2003 година напуща освен поради незадоволителни резултати, само че и поради различия в екипа.
8. Да се предадеш е нещо, което един Лауда в никакъв случай не прави
Десет години по-късно, претърпял и бързи облаги, и неочаквани загуби, Лауда влиза в нова роля - на президент на Мерцедес, само че без изпълнителни функционалности. Неговата харизма е основната причина в тима да се причисли британецът Люис Хамилтън, който подписва тригодишен договор със „ сребърните стрели “, напускайки МакЛарън.
9. Разликата сред водача на пистата и във въздуха е, че първият носи отговорност единствено за личния си живот
Когато кумирът на две генерации афишира старта на новата си самолетна компания Lauda Air , самолетите са претъпкани от фенове, разчитащи да го засекат по време на полета. Лауда непрекъснато пътува на първия ред при пасажерите или в пилотската кабина на капитанското място.

До съдбовния полет в Тайланд, когато един от самолетите му погребва над 100 индивида , а малко по-късно се оказва, че повода за злополуката не е човешка неточност, а проблем в машината. Лауда не съумява да изправи на крайници компанията и 10 години по-късно съумява да я продаде на Австрийските аеролинии.

Шампионът се разделя с Лауда, само че не и с Ники. Веднага основава нова акция с неговото име, която е по-скромна, само че загубите не са по-малки. Затова и нея продава, този път на Берлин ер. Съдбата му дава следващото предизвикателство, когато преди две години немския транспортьор разгласи банкрут, а месеци по-късно Лауда реши да изкупи задължения, с цел да възвърне компанията и да я предложи на Райън ер. 

Лауда живееше в последните 10 години с втората си брачна половинка Биргит, от която има близнаци – Макс и Мия . Но в това време се грижеше и за 5-те си деца от хубавицата Марлене. Днес приятелите му го укоряват, че поради непрекъснатите задължения на пистата, не е обръщал задоволително внимание на близнаците. Той обаче твърди в автобиографията си тъкмо противоположното. Че е чакал с неспокойствие да се прибере у дома, с цел да играе по двора с децата.
10. Нямам обичани дни, имам обичани спомени    
Миналото лято светът притихна след ужасната вест, че Лауда е претърпял белодробна трансплантация поради вирус по време на почивката си в Ибиса . Но по-късно всички си отдъхнаха, когато чуха, че се връща на пистата незабавно след Коледа. За страдание, пневмония го покоси и от този момент положението му непрекъснато се утежняваше. 

Макар Лауда към този момент да не е сред живите, духът му постоянно ще остане край болидите . Ще е там още тази неделя, когато Гран при Монако на пистата в Монте Карло ще мине под неговия знак. Дали някой няма да види алената шапка? Все отново, Лауда постоянно се завръща на пистата…. 

    
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР