Победата на Володимир Зеленски на изборите в Украйна е изключително

...
Победата на Володимир Зеленски на изборите в Украйна е изключително
Коментари Харесай

Гардиън: Победата на Зеленски е изключително събитие, но истинската проверка предстои

Победата на Володимир Зеленски на изборите в Украйна е извънредно събитие, само че същинската инспекция следва, написа английският в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Историята на комедийния артист, трансформирал се в президент, е изключителна и потвърждава думите му, че " всичко е допустимо ". Той получи невижданите 73 на 100, ставайки първият президент на Украйна от 1991 година, получил поддръжката на болшинството във всички райони с изключение на един. Освен това е и първият украински президент без политически опит. Зеленски беше единственият претендент, прочут на всички, които имат тв приемник, само че е считан за " ново лице ", тъй като не е част от съществуващата политическа класа.

През 2014 година предходният президент Петро Порошенко също се възползва от устрема на украинците към смяна. Тогава той им даде обещание " нов живот ", само че не съумя да извърши обещанието си, напомня в. " Гардиън ".

Новият президент на Украйна ще би трябвало да се оправи с войната в източните елементи на страната и с ръководството на остарели политически елити, което е една от аргументите за повсеместната корупция. Но същинският тест за него ще пристигна, когато би трябвало да вземе решения за корупцията. Тогава неизбежно ще бъдат повдигнати въпроси за връзките му с Игор Коломойски, един от видните украински олигарси, изиграл значима роля за успеха на новия президент.

Как Зеленски ще се отнася към своя другар олигарх ще покаже какво в действителност следва през идващите пет години, акцентира в. " Гардиън ". " Той не ми е стопанин ", съобщи наскоро Зеленски в изявление. Сега ще би трябвало да го потвърди.

Ключов фактор за успеха на Зеленски, съгласно анализаторите, е умората на украинците от към момента незатихналата война в Източна Украйна, при която от 2014 година починаха към 13 000 души, отбелязва в. " Вашингтон пост ". Зеленски е казвал, че е подготвен да договаря директно с съветския президент Владимир Путин за прекратяването й, което кара някои украинци и западни дипломати да се притесняват, че неналичието му на опит може да коства скъпо при договаряния с Кремъл.

Според някогашния министър на финансите Олександър Данилюк, който е основен консултант на Зеленски по външната политика, новият президент ще стартира с опит да усъвършенства филантропичните условия за хората, живеещи в окупираните източни елементи на страната, да вземем за пример възстановяване на инфраструктурата, която те употребяват, с цел да доближат следената от държавното управление територия.

Зеленски ще беседва с Путин в нормандския формат, който включва водачите на Франция и Германия, прибавя Данилюк.

Не е ясно по какъв начин ще реагира Кремъл. Новоизбраният президент е казвал, че ще продължи прозападния курс, общопризнат от Киев. Но за разлика от Порошенко той не трансформира опълчването на Русия в център на акцията си, което демонстрира, че може да схване по-помирителен звук към Москва. Един от първите знаци ще бъде дали Русия ще освободи 24-те моряци от украинския военноморски флот, пленени през ноември. В неделя Зеленски съобщи, че освобождението им ще бъде значим приоритет на неговата политика, напомня в. " Вашингтон пост ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР