Победата на перонистите оправда изненадващото решение на бившия президент Кристина

...
Победата на перонистите оправда изненадващото решение на бившия президент Кристина
Коментари Харесай

Перонистите се връщат на власт в Аржентина

Победата на перонистите оправда изненадващото решение на някогашния президент Кристина Фернандес де Кирхнер (вляво) да предложения по-малко известния и сдържан Фернандес да се кандидатира за президент

Икономиката е в рецесия, на ръба на деветия си банкрут, в криза и с инфлация към 55%. Лявоцентристкият претендент на опозицията Алберто Фернандес беше определен за президент на Аржентина при избор, доминиран от икономическите проблеми в страната. Той си обезпечи над 45% от гласовете, нужни за спечелването на изборите, като победи консервативния си конкурент и настоящ президент Маурисио Макри. Гласуването се организира на фона на икономическа рецесия, която докара до това една трета от популацията на страната да живее в беднотия, оповестява BBC.

Макри загуби тежко и първичните избори през август, а в неделя вечерта призна провалянето си и поздрави Фернандес, който от своя страна съобщи, че ще си сътрудничи с напускащия президент " по всевъзможен метод, по който можем ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики При преброени над 97% от бюлетините Фернандес печели 48.1% от гласовете, а Макри – 40.4%. За да завоюва на първия тур, на един претендент са нужни най-малко 45% от гласовете, или 40% и 10 процентни пункта преднина пред втория. Алберто Фернандес ще поеме поста на 10 декември.

Победата на перонистите оправда изненадващото решение на някогашния президент Кристина Фернандес де Кирхнер да предложения по-малко известния и сдържан Фернандес да се кандидатира за президент, до момента в който тя – за вицепрезидент. Стратегията даде опция за обединяване на перонистите, откакто бяха надълбоко разграничени единствено преди две години - когато двамата Фернандес даже не си говореха, отбелязва Financial Times.

За какво бяха избори те ?

Новото перонистко държавно управление ще наследи стопанска система в рецесия, на ръба на деветия си банкрут, в криза и с инфлация към 55%. Въпреки че Макри също се сблъсква с пагубна икономическа обстановка, когато пое властта преди четири години, множеството съществени макроикономически индикатори в този момент са доста по-лоши след мощна валутна рецесия, която принуди Аржентина да потърси рекордните 57 милиарда $ избавителен заем от МВФ.

Почти един на всеки трима души в този момент живеят в беднотия, а гласоподавателите поддържаха претендента, за който считат, че е най-подходящ за извеждане на страната от рецесията.

Макри даде обещание да реализира " нулева беднотия ", само че нещата в действителност се утежниха по време на четиригодишното му ръководство. Привържениците му настояват, че той се е нуждаел от повече време, с цел да се оправи с икономическите проблеми.

Инвеститорите са обезпокоени от бъдещето на Аржентина и опциите за провеждането на популистка политика. След като Макри загуби първичните избори през август, песото загуби 30% от цената си, а държавното управление вкара финансов надзор.

Съмненията

Изборите в Аржентина, обичайно провеждани в последната неделя на октомври, съответстваха тази година с деветата годишнина от гибелта на Нестор Кирхнер, брачен партньор и президент на страната преди брачната половинка си Кристина Фернандес де Кирхнер. По време на ръководството си през 2003-2007 година Кирхнер съумя да възвърне Аржентина от икономическия срив и банкрута на страната през 2001-2002 година
Кристина Фернандес беше президент от 2007 до 2015 година До напускането на длъжността тя се заплете в поредност от правосъдни каузи, включващи обвинявания в рушвет, пране на пари, корупция и обвинявания, че е помогнала за прикриване на присъединяване на Иран в терористичен атентат. Някои от делата за корупция не престават. Тя, несъмнено, отхвърля всевъзможни непозволени дейности, написа Guardian.
Споменът за интервала на резистентен стопански напредък при започване на века, през който определеният в този момент президент Фернандес беше шеф на кабинета, изигра значима роля в предизборната акция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР