Победата на Жаир Болсонаро на президентските избори в Бразилия може

...
Победата на Жаир Болсонаро на президентските избори в Бразилия може
Коментари Харесай

Какво да очакват Москва и Пекин от Тръмп на тропиците?

Победата на Жаир Болсонаро на президентските избори в Бразилия може да докара до излизането на тази страна от БРИКС или до опит за подкопаване на блока от вътрешната страна. Въпреки че не се знае чие въздействие в Бразилия в този момент е по-голямо - на Съединени американски щати или на члена на БРИКС - Китай.

Победата на президентските избори в Бразилия на някогашния боен, крайнодесния политик Жаир Болсонаро коренно ще промени както вътрешната, по този начин и външната политика на страната. Социалистическата Партия на трудещите се, управлявала Бразилия 10 години, се смяташе за политически антагонист на Съединени американски щати и се ориентираше повече към Москва и Пекин, намирайки се с тях в икономическия блок БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка). А пък Болсонаро, в противен случай, поддържа Съединени американски щати и Израел (той дори даде обещание да реалокира бразилското посолство в Ерусалим), назовава пример за подражателство Доналд Тръмп и някогашния перуански президент Алберто Фухимори, наказан за голям брой закононарушения.

Опонентите на Болсонаро го възприемат като " фашистващ " политик. Припомнят му основния девиз на предизборната му акция, заимстван от немски, само че с уголемение на тематиката: " Бразилия над всичко, а Господ над всички! " Медиите към този момент го кръстиха " Тръмп на тропиците " и тиражираха изявления, в които той се афишира против имиграцията, за свободно владеене на оръжие, смъртно наказване и изтезания в пандизите като " законна процедура ".

Болсонаро разгласи също война на " установяването на социализма " в района. Незнайно за какво той директно свърза с диктатурата на социализма провеждането от Русия на военни учения във Венецуела. Новият президент назова въоръжените сили на Бразилия " последно затруднение пред социализма ". " Ако ни пречупят гръбнака, ще открият тук този режим ", сподели той.

Говорейки за въоръжените сили в изявление за телевизия Есе Бе Те, Болсонаро не изключи опцията за разполагане на територията на Бразилия на военна база на Съединени американски щати, което провокира позитивна реакция във Вашингтон. Но скоро друго издание заяви, че Болсонаро е " успокоил " своите генерали за това, че през неговия президентски мандат не се възнамерява разполагане на американска военна база. По всяка възможност това " ново решение " е било подбудено от недоволството измежду избрани кръгове в армията на Бразилия от вероятността за поява на територията й на боен обект на Съединени американски щати.

Но какво е бъдещето на Бразилия в подтекста на участието й в БРИКС на фона на " новата обстановка ", включваща ориентировка към Съединени американски щати, неодобрение от Русия и внезапна рецензия на новия президент по адрес на Китай, която обаче му се наложи небрежно да " притъпи " - въпреки всичко тази страна е главен търговски сътрудник на Бразилия. Ще излезе ли Бразилия от БРИКС, мразен от Съединени американски щати, или в противен случай, ще стане по-активна в този блок, с цел да го подкопае от вътрешната страна?

Съществува и трети вид: Бразилия може да понижи интензивността си в БРИКС и да премине към двустранни връзки с неговите участници, само че с отчитане на политическата обстановка. Ако Русия резервира поддръжката си за Венецуела (най-вече военна) това, несъмнено, ще се отрази на връзките й с Бразилия. За охлаждането им ще способства, безспорно, и натискът на Съединени американски щати върху Болсонаро. Москва в този случай ще би трябвало да се помири, тъй като няма лостове за влияние върху Бразилия. По-сложна е обстановката с Китай. Бразилия от позиция на износа на продукцията си се намира в огромна взаимозависимост от китайския пазар. А също по този начин от китайските вложения, изключително в областта на енергетиката, миннодобивата промишленост и селското стопанство.

Така че новият президент ще би трябвало да избира сред икономическата целенасоченост и политическата лоялност към Вашингтон. Съединени американски щати евентуално ще създадат всичко, с цел да извадят " изцяло " Бразилия от БРИКС. Увереността, че Бразилия, цяла Латинска Америка, а и целият свят би трябвало във всичко да се подчиняват на политиката на Съединени американски щати, е към момента непоколебима за формален Вашингтон.

От друга страна, Бразилия може да изиграе ролята на " троянски кон " в БРИКС, което ще е допустимо за известно време. Но тя няма да успее да усили своето въздействие в този блок, тъй като там има и по-големи " акули ". Всъщност, какво може да се желае от един " троянски кон "? На първо място, да обезврежда стремежите на Русия и Китай да утвърдят БРИКС като противотежест на американското въздействие, и да укрепи хегемонията на Съединени американски щати. Така че въпросът дали Бразилия ще напусне блока или ще остане в него, с цел да го подкопае от вътрешната страна, към този момент остава открит: новият президент надали е изработил дефинитивна позиция по него, и не е изключено, че позицията му ще се трансформира съгласно измененията в международната политическа и икономическа обстановка. Но във всеки случай президентството на Болсонаро би трябвало да тревожи Москва и Пекин, а и БРИКС като цяло.

Какво чака самата Бразилия? Когато новият президентът приказва за опасността от социализма и комунизма, от реториката му лъха носталгия към военната тирания, в която Бразилия е живяла повече от 20 години, до 1985 година.

Друг е въпросът дали авторитетните политически сили в страната ще разрешат да се откри в нея нова тирания, макар поддръжката за Болсонаро от страна на Съединени американски щати. Ситуацията в този момент се асоциира с времената на Пиночет в Чили, който също бе подкрепян интензивно от Съединени американски щати. Чилийците търпяха Пиночет 16 години. А какъв брой време ще се задържи Болсонаро, за чиято изборна победа, би трябвало да подчертаем, беше нужен балотаж. Във всеки случай първият му президентски мандат не може да надвиши четири години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР